header.jpg

Wandelroute Boer en Natuur

Het Plattelandsproject 'Vijfsterrenlandschap voor Boer en Natuur' (PDPO) loopt bijna ten einde. Om dit te vieren ontwikkelden wij een prachtige wandelroute zodat jij zelf op ontdekking kan gaan door een landschap vol boerennatuur.

 

Deze mooie wandelroute kan je hier downloaden. Wandel door een prachtig landbouwlandschap met mooie vergezichten. Let onderweg zeker op de groene linten (hagen, heggen, houtkanten) in het landschap. Zij maken het landschap niet alleen mooier, maar zijn ook van onschatbare waarde voor de natuur. Ze zorgen voor meer voedsel en schuilmogelijkheid voor tal van dieren. Ze vormen landschappelijke verbindingen waarlangs dieren zich kunnen verplaatsen. Ook voor de landbouwers zijn ze waardevol: ze verminderen het wegspoelen van grond tijdens hevige regen en ze zorgen voor een natuurlijk evenwicht (ze trekken vijanden aan voor de plaagsoorten op de landbouwgewassen).

Start: Pastorieplein Vossem (parking) of Busstop Vossem Pastorieplein

 

Wandelnetwerk Zuid-Dijleland

Het Wandelnetwerk Zuid-Dijleland loodst je feilloos langs 300 km trage wegen, van de Druivenstreek tot het prachtige Meerdaalwoud. Stel zelf je route samen met de kaart en noteer de nummers van de knooppunten. Onderweg volg je de bewegwijzering en wandel je van knooppunt naar knooppunt. Bij de kaart is een brochure van 80 p. verkrijgbaar met info over de streek en tips voor wandelingen.

Uitgave: Toerisme Vlaams-Brabant

Nederlandstalige kaart + brochure: 10,5 euro (9 + 1,5 euro verzendkost)

Viertalige kaart zonder brochure: 7,5 euro (6 + 1,5 euro verzendkost)

Wandelnetwerk Demer en Dijle

cover WNW Demer en DijleHet Wandelnetwerk Demer en Dijle omvat 340 km wandelpaden in de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Rotselaar en Steenokkerzeel. Stel zelf je route samen met de kaart en noteer de nummers van de knooppunten. Onderweg volg je de bewegwijzering en wandel je van knooppunt naar knooppunt. Bij de kaart hoort en brochure met info over de streek en tips voor wandelingen.

Uitgave: Toerisme Vlaams-Brabant

Nederlandstalige kaart + brochure: 10,5 euro (9 + 1,5 euro verzendkost)

 

Equitrail rond Brussel

cover equitrailOntdek een uitgebreid netwerk van 430 km aan ruiter- en menroutes rond Brussel. Met de hulp van de kaart stippel je je eigen route uit. De meeste startplaatsen van de equitrail zijn maneges.

Uitgave: Toerisme Vlaams-Brabant

Prijs: 7,5 euro (6 euro + 1,5 euro verzendkost)

 

Wandelroute Verborgen Parels rond de Brusselsepoort

cover verborgen parels brusselsepoortDeze wandellus laat je de omgeving van de Brusselsepoort in Leuven op een onverwachte manier ontdekken. De brochure bevat uitgebreide uitleg over de erfgoedelementen die in de buurt aanwezig zijn of waren; zoals oa. de tolpoorten, de Verloren Kosttoren, de ijskelder, het Alexianenpark...

De brochure is niet meer gedrukt verkrijgbaar, maar kan gratis hier gedownload worden.

Fietsen langs hoogstamboomgaarden

Deze avontuurlijke fietsroute loodst je langs pareltjes van boomgaarden en schitterende landschappen in Leuven en Bierbeek. De route bestaat uit twee lussen (17 en 18 km) die beide starten aan de kerk van Lovenjoel.

De brochure bevat een uitgebreide routebeschrijving, kaarten, info over boomgaarden en weetjes voor onderweg.  De route is niet bewegwijzerd en minder geschikt voor koersfietsen en fietskarren.

Uitgave: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 48 blz

2,70 euro (2 + 0,70 euro verzendkost)

Wandelbrochure In het spoor van Zwarte Jean

Zwarte Jean is de naam van de stoomtram die ooit door het Dijleland reed. Van 1905 tot 1957 vervoerde hij passagiers en goederen tussen Vossem en Tienen. De brochure wekt de herinnering aan de oude tram weer tot leven en beschrijft een mooie wandelroute van 13 km tussen Vossem en Sint-Joris-Weert. Onderweg ontdek je restanten van de voormalige tramlijn en een stukje geschiedenis van onze streek.

Naast een duidelijke routebeschrijving en kaart bevat de brochure ook heel wat achtergrondinfo en oude foto's over de voormalige tram.

Uitgave: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 40 blz

2,70 euro (2 + 0,70 euro verzendkost)

Van deze wandeling kan je ook de GPS-coördinaten downloaden (Zip-file met GPX-bestanden).

Fietsbrochure Bunkers Binnenste Buiten

Met deze fietstocht verken je het oorlogserfgoed van de KW-linie, een verdediginglinie uit Wereldoorlog Twee, in de omgeving van Haacht, Herent en Kampenhout.  De fietslus is 30 km lang en start in Wespelaar. 

Het is een makkelijke tocht langs rustige, verharde wegen doorheen een mooi (en vlak) landschap.  De brochure bevat een kaart, routebeschrijving en hapklare info over de KW-linie om thuis en onderweg te lezen.

Meer info over de KW-linie op www.kwlinie.be

Uitgave: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 31 blz

2,70 euro (2 + 0,70 euro verzendkost)

Wandelbrochure Langs holle wegen in Kortenberg en Bertem

Regionaal Landschap Dijleland vzw stippelde twee wandellussen uit langs de prachtige holle wegen en landschappen van Kortenberg en Bertem.  De Grubbewandeling (9,8 km) start in de dorpskern van Everberg (deelgemeente Kortenberg) en de Eikenboswandeling (9,6 km) in Bertem.  Via twee verbindingsroutes kan je beide wandelingen combineren tot een pittige dagtocht van 23 km. 

In de brochure vind je informatie over holle wegen, een uitgebreide routebeschrijving en duidelijke kaarten met de topografische kaart van het NGI als achtergrond.  Er is geen bewegwijzering onderweg. De wandelingen leiden je over onverharde wegen en enkele pittoreske kasseiwegen. 

Uitgave: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 31 blz

2,70 euro (2 + 0,70 euro verzendkost)

Van deze wandelingen kan je ook de GPS-coördinaten downloaden (Zip-file met GPX-bestanden per lus en voor de dagtocht).

Wandelbrochure Langs holle wegen in Huldenberg

In deze brochure vind je twee verrassende wandellussen langs holle wegen in Huldenberg en deelgemeente Loonbeek.  De Vossekouterwandeling (7 km) en de Van der Vorstwandeling (6,3 of 11 km) leiden je door indrukwekkende holle wegen en langs de mooiste landschappen van Huldenberg.  

De routes gaan over onverharde wegen en zijn niet bewegwijzerd.  De gedetailleerde beschrijvingen en kaartjes in de brochure wijzen je echter zonder problemen de weg.  De brochure bevat ook heel wat info over het ontstaan en de bijzonderheden van holle wegen.

Uitgave: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 31 blz

2,70 euro (2 + 0,70 euro verzendkost)

Van deze wandelingen kan je ook de GPS-coördinaten downloaden (Zip-file met GPX-bestanden per lus).

Wandelbrochure Langs holle wegen in Tervuren en Bertem

Deze brochure beschrijft twee wandellussen langs holle wegen in Vossem, Duisburg en Leefdaal: de Oude Trambeddingroute (8,9 km) en de Heggewandeling (6,4 km).  Beide lussen kunnen makkelijk gecombineerd worden tot een route van 14 km.

In de brochure vind je overzichtelijke kaartjes en heel wat info over het ontstaan en de bijzonderheden van holle wegen.  De wandelingen lopen over onverharde veld- en voetwegen.  De routes zijn niet bewegwijzerd, maar met de gedetailleerde beschrijvingen en kaartjes is verkeerd lopen uitgesloten. 

Uitgave: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 31 blz

2,70 euro (2 + 0,70 euro verzendkost)

Van deze wandelingen kan je ook de GPS-coördinaten downloaden (Zip-file met GPX-bestanden per lus en voor de dagtocht).

Wandelbrochure Langs holle wegen in Overijse

In deze brochure vind je twee wandellussen langs indrukwekkende holle wegen in Overijse: de Koningsbergroute (7,4 of 11,1 km) en de Keizer Karelroute (5,7 km).  Via twee verbindingsroutes kunnen beide wandelingen gecombineerd worden tot een mooie dagtocht van 20 km. 

De brochure bevat de routebeschrijvingen, overzichtelijke kaarten en heel wat info over holle wegen.  De wandelingen lopen over onverharde veld- en voetwegen.  De routes zijn niet bewegwijzerd, maar met de gedetailleerde routebeschrijvingen en kaartjes is verkeerd lopen uitgesloten. 

Uitgave: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 31 blz

2,70 euro (2 + 0,70 euro verzendkost)

Van deze wandelingen kan je ook de GPS-coördinaten downloaden (Zip-file met GPX-bestanden per lus en voor de dagtocht).

Fiets- en wandelbrochure Langs trage wegen in Oud-Heverlee en Bierbeek

Regionaal Landschap Dijleland vzw stippelde een wandel- en fietsroute uit langs voet- en veldwegen in het landelijk gebied tussen het Zoet Water (Oud-Heverlee) en De Borre (Bierbeek).  Beide plaatsen kunnen als startpunt dienen en zijn uitgerust met een infobord over de route.  De route is verder niet bewegwijzerd.

Deze brochure bevat een uitgebreide routebeschrijving, een gedetailleerde kaart (met de topografische kaart van het NGI als achtergrond), info over de bezienswaardigheden onderweg en algemene info over 'trage wegen'.

De totale route is ongeveer 19 km lang, maar kan op drie plaatsen ingekort worden.

Uitgave: Regionaal Landschap Dijleland vzw, 28 blz

2,70 euro (2 + 0,70 euro verzendkost)

Van deze route kan je ook de GPS-coördinaten downloaden (Zip-file met GPX-bestanden voor wandelingen of fietstochten van verschillende lengtes).