header.jpg

Wedstrijd Prima Plattelandsproject

Foto heg en beheersovereenkomst in Overijse

Hoera, het PDPO-project 'Vijfsterrenlandschap voor Boer en Natuur' is genomineerd voor Prima Plattelandsproject van het jaar in thema milieu!

Help jij ons mee naar de overwinning? Stemmen kan tot 19 november via deze link.

Meer en betere boerennatuur, daar draaide dit project om! We boden onze expertise samen met die van verschillende partners aan op een gebundelde manier aan geïnteresseerde landbouwers. Zo konden de landbouwers van hun landschap een vijfsterrenlandschap maken waar ze extra trots op kunnen zijn en waar iedereen – mens en natuur - van kan meegenieten.
“Twaalf landbouwbedrijven uit het Dijleland zijn de voorbije jaren met ons aan de slag gegaan,” zegt Annabel Pennings van Regionaal Landschap Dijleland vzw. “Samen met hen werkten wij een plan op maat uit om hun bedrijf aantrekkelijker te maken voor verschillende diersoorten. We gingen aan de slag binnen drie actiepunten: nestgelegenheid, voedselaanbod en landschapselementen. Aan elke maatregel werden sterren gekoppeld, waaruit de deelnemende landbouwers acties voor minimum 5 sterren konden kiezen. In totaal kwamen er 5,7 kilometer heggen en houtkanten, 51 (fruit-)bomen, een poel, 18 nestkasten en 3 hectare patrijzenakker bij in het Dijleland. We hebben maximaal ingezet op groene structuren, zoals heggen en houtkanten. Deze vormen niet enkel een nestplaats of voedselbron voor tal van soorten, maar ook een passage waarlangs heel wat dieren zich verplaatsen (bv vleermuizen). Ze geven mee vorm aan het groenblauwe netwerk dat noodzakelijk is om het Vlaams-Brabantse landschap klimaatrobuuster te maken. De bedrijven sloten ook beheersovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij, bijvoorbeeld voor de aanleg van bufferstroken langs de heggen of voor botanisch beheer. De Vlaamse Landmaatschappij hielp ons bij het vinden van al de geïnteresseerde landbouwers”.

De nominatie voor Prima Plattelandsproject van het jaar is een bekroning van deze mooie samenwerking. De wedstrijd is een initiatief van Plattelandsontwikkeling en beloont de beste projecten die werden ingediend en konden rekenen op PDPO-steun. Je kan nog tot en met 19 november stemmen via deze link. Om te stemmen op dit project klik je 'Vijfsterrenlandschap voor Boer en Natuur' aan onder thema 3 'Inzetten op milieu'. Je kan ook binnen de andere thema's stemmen. 

Meer info over dit project kan u vinden op onze projectpagina. Bekijk ook deze video.
'Vijfsterrenlandschap voor Boer en Natuur' is een innovatief plattelandsproject met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en is een samenwerking tussen verschillende partners. Enkele van de realisaties kregen een subsidie van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).

Foto: aanplant heg in Huldenberg door IGO ©RLDFoto: aanplant heg in Overijse door Entoris ©RLD

 

Foto: heg in Overijse met kruidenrijke beheersovereenkomst ©VLM

Foto: heg in Overijse met kruidenrijke beheersovereenkomst  ©VLM

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.