header.jpg

1000e besteller Behaag je tuin 2021

Vlaams-Brabanders planten meer dan 40.000 streekeigen struiken en bomen dankzij ‘Behaag je tuin’
In totaal 1.046 bestellers in Vlaams-Brabant kozen dit jaar voor plantgoed uit eigen streek via de samenaankoop ‘Behaag je tuin’. De Vlaams-Brabantse regionale landschappen, gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant organiseren deze jaarlijkse campagne om het gebruik van lokale planten in de tuin aan te moedigen. Ook dit jaar waren tuineigenaars enthousiast: er komen in totaal meer dan 17,4 kilometer hagen, heggen en houtkanten, 2.434 hoogstambomen, 321 klimplanten, 295 wilgenpoten en 50 wilgenhutten bij. Bestellers konden de voorbije dagen hun plantgoed afhalen op de verdeelpunten van 56 deelnemende gemeenten. Gedeputeerde Bart Nevens ging de 1000e besteller, Guido en Annemie uit Korbeek-Lo, een handje helpen met planten en gaf hen een streekpakket cadeau.

Lees verder...

Interview Tom Van den Abeele

Tom Van den AbeeleTom getuigt naar aanleiding van de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid: “Hoog tijd dat psychologen en psychiaters vanachter hun bureau komen en de natuur intrekken”

1 tot 10 oktober staat elk jaar in het teken van onze Geestelijke Gezondheid. De regionale landschappen weten uit wetenschappelijk onderzoek én uit ervaring dat de natuur een bijzonder positief effect kan hebben op lichaam en geest. Tom Van den Abeele kan erover meespreken. 30 jaar geleden kreeg hij de diagnose van een bipolaire stoornis. Vandaag is hij ervaringsmedewerker in een psychiatrisch ziekenhuis. “Contact met de natuur is een belangrijk deel van mijn therapie”, vertelt hij.

Lees verder...

Interview Tom De Cock

Tom De Cock is ambassadeur van Behaag je tuin

Tom De Cock: “We eten steeds lokaler. Hoog tijd om ook lokaler te gaan beplanten?”

Al sinds 2009 organiseren de Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen en de provincie Vlaams-Brabant Behaag Je Tuin, een samenaankoop van inheems plantgoed voor de eigen tuin en weide. Er werden zo al meer dan 327.000 stuks streekeigen plantgoed aangekocht. Toch kan de bewustmaking rond het belang daarvan voor biodiversiteit nog stukken beter volgens Tom De Cock, radiomaker en momenteel ambassadeur van de campagne Behaag Je Tuin. We spreken hem op een grijze bewolkte dag in zijnen eigen ‘hof’ in Kessel-Lo.

Lees verder...

Terugblik op een mooi plantseizoen

aanplant KoedalhofWe zijn er terecht fier op! Deze winter lieten we immers 33.221 nieuwe bomen en struiken aanplanten in ons mooie Dijleland. De maatwerkbedrijven Entiris en IJsedal gingen op 39 locaties voor ons aan de slag. Ze plantten 4,6 km hagen en bloesemheggen aan en 1,2 km houtkant. Er kwam ook zo'n 0,52 ha struweel bij en 0,75 ha bos. Daarnaast gingen er ook 266 hoogstammige loofbomen en knotbomen de grond in.

Lees verder...

Bomenonderhoud Alexianenpark

In het Leuvense Alexianenpark voerden we de afgelopen maand, in de zone rond het Lemmensinstituut, allerhande boombeheerwerken uit. Decennialang ging er weinig bijzondere aandacht naar het prachtige bomenpatrimonium op deze site. Daardoor verminderde de vitaliteit van heel wat bomen en ontstonden er risicovolle situaties door de aanwezigheid van dode bomen of zware dode takken.

Lees verder...

Natuur met Zorg

Natuur met zorg‘Natuur en Gezondheid’, dat is het thema waarrond de 16 regionale landschappen in Vlaanderen gezamenlijk werken in 2021. We vinden het belangrijk om de vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. Met onze campagne ‘Natuur met zorg’ willen we zorginstellingen inspireren. Onze inspiratiegids geeft alvast een mooie aanzet.

Lees verder...

Zeldzame diersoorten krijgen plaats op Golf Park Tervuren

img 20210128 123047

Met het aanplanten van iets meer dan 2000 plantjes en het aanleggen van vier broedhopen voor het Vliegend hert zijn de werken gestart om Golf Park Tervuren biodiverser te maken.

Lees verder...

Restauratie Leuvense stadsijskelder

Hoecksteen is, in opdracht van RLD, Stad Leuven en Provincie Vlaams-Brabant, gestart met de restauratie van de voormalige Leuvense stadsijskelder. Vooral de toegang naar de kelder ondergaat een grondige make-over, maar ook binnenin de kelder voeren we kleine restauraties uit. De kelder krijgt een herbestemming als winterverblijfplaats voor vleermuizen.

Lees verder...

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.