LogoRld.jpg

header.jpg

Steenuil

De steenuil is de kleinste onder onze uilen. Hij is herkenbaar aan zijn geringe grootte, slechts 22cm.  Zijn helder citroengele ogen met de donkere pupil geven hem een streng uiterlijk.  Steenuilen eten voornamelijk ongewervelden zoals insecten en wormen. Ook muizen (vooral veldmuis) staan op het menu en soms wel eens een kikker of kleine vogel.

De Steenuil is een vogel van het halfopen landschap met korte vegetatie. Belangrijk is dat er voldoende voedsel en broedlocaties aanwezig zijn. Hij nestelt vooral in boomholten van knotwilgen en oude fruitbomen.  Het verdwijnen van veel hoogstamboomgaarden en oude knotwilgen heeft de Steenuil dan ook geen goed gedaan. Het voedselaanbod daalde en heel wat geschikte broedplaatsen gingen verloren.

Het Steenuilproject Dijleland wil hier wat aan doen.  In de eerste plaats door bijkomende broedgelegenheden aan te bieden door middel van nestkasten.  Nestkasten hebben trouwens een handig voordeel tegenover natuurlijke nesten: ze kunnen makkelijk onderzocht worden.  Vrijwilligers van het Steenuilproject Dijleland controleren de nestkasten jaarlijks en krijgen zo een beeld van het broedsucces van de soort.  Zo kunnen ze inschatten of een populatie Steenuilen weer groeit of achteruit gaat. 

Op langere termijn is het herstel van het kleinschalige landschap echter van essentieel belang. Met de aanleg van kleine landschapselementen zoals knotbomen en hoogstamfruitbomen zorgt Regionaal Landschap Dijleland vzw voor natuurlijke broedlocaties in de toekomst.

Contactpersoon voor het Steenuilproject Dijleland: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0476/26 26 82

Meer info over knotbomen en hoogstamboomgaarden vind je onder Lopende projecten en bij de thema's onder Natuur en landschap.

De Steenuil is een koesterbuur van de gemeente Tervuren.