header.jpg

Eikelmuis

Eikelmuis Paul van Hoof Buiten beeld 233884 Small bijgesnedenEikelmuizen zijn ongetwijfeld de schattigste knaagdiertjes die in onze natuur voorkomen. Hun zwarte zorro-masker en lange pluizige staart geven hen een uniek uitzicht. Omdat het nachtdiertjes zijn hebben ze grote bolle ogen. Eikelmuizen leven vooral in bossen en bosranden, houtkanten en hoogstamboomgaarden. Omdat ze graag fruit eten vind je ze soms ook dichterbij huis.

In tuinen of op boerenerven kunnen ze hun buikje vol eten met noten en fruit. Knaagsporen aan het fruit verraden dan hun aanwezigheid. Daarom worden ze in de volksmond ook wel “fruitrat” genoemd. En in oude schuurtjes, tuinhuisjes of op zolder zoeken ze een plekje voor hun winterslaap. Vandaar nog de derde benaming: “slaapmuis”.

Ook in vogelnestkastjes ontdekte men vroeger weleens een fruitrat in winterslaap. Helaas gebeurt dat nog zelden. De Eikelmuis wordt steeds minder vaak gezien. En dat is niet alleen in Vlaanderen zo, ook op Europese schaal merkt men een sterke achteruitgang van het aantal vindplaatsen.

In het Dijleland werden de voorbije jaren nog enkele Eikelmuizen waargenomen. Om de diertjes aan goede rust- en nestplaatsen te helpen, hangt Regionaal Landschap Dijleland vzw op deze plekken speciale nestkasten op. Ook door de aanleg van een hoogstamboomgaard, houtkant, knotwilgenrij, … helpen we de eikelmuis vooruit.

De zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt Studie rondde in 2009 het ‘Eikelmuisproject’ af. Het rapport met alle resultaten van dit project kan je vinden op www.eliomys.eu

De Eikelmuis is een koesterbuur van Bierbeek, Haacht, Leuven, Oud-Heverlee en Overijse.

 

copyright foto Eikelmuis: Jean Vanhoof - Buiten-Beeld