header.jpg

Sleedoornpage

Sleedoornpage Thecla betulae Klaas van Haeringen Buiten beeld 60427 SmallDe Sleedoornpage is een dagvlinder die van juli tot september vliegt. De vrouwtjes leggen hun eitjes liefst op de jonge takken van de Sleedoorn, maar ook op andere Prunus-soorten zoals kers en pruim. De eitjes overwinteren op de struiken en pas bij het ontluiken van de blaadjes komen de rupsen te voorschijn. In juni verpoppen de volgevreten rupsen en een maand later vliegt er weer een nieuwe generatie vlinders rond.

 

Een verborgen leven

Het leefgebied van de Sleedoornpage omvat bossen en bosranden en kleinschalig landbouwgebied met holle wegen, hagen en houtkanten. Maar ook in parken en tuinen in verstedelijkt gebied zijn Sleedoornpages waargenomen. De vlinder krijg je niet vlug te zien: hij zit vooral in de boomkruinen. De eitjes van de vlinder zijn makkelijker te vinden: in de winter zie je ze als witgrijze puntjes op het donkere hout van Sleedoorn. De vorm van het eitje doet denken aan een golfballetje of zeeëgel.

De Sleedoornpage komt in het zuiden van Vlaanderen voor, ook in het Dijleland. Nochtans is de soort niet algemeen. Vooral in landbouwgebied merkt men een gestage achteruitgang door het verouderen of verdwijnen van houtkanten. Een goed snoeibeheer is daarom belangrijk. En nieuwe hagen of houtkanten aanplanten is ook prima natuurlijk. Regionaal Landschap Dijleland vzw plant zo elk jaar heel wat nieuwe houtkanten aan (project Hagen, houtkanten en knotbomen).  

Natuurpunt ontwikkelde een beheerfolder voor de Sleedoornpage. Hierin staat beschreven hoe je bij beheer en inrichting rekening kan houden met de soort. Deze folder is gratis downloadbaar.

 

De Sleedoornpage is een koesterbuur van Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Kampenhout, Kortenberg, Oud-Heverlee en Tervuren.

 

copyright foto Sleedoornpage: Klaas Van Haeringen  Buiten-Beeld