header.jpg

Zwaluwen

Zwaluwen zijn echte insecteneters.  Omdat ze hier geen voedsel vinden in de winter trekken ze naar het verre Afrika om te overwinteren. In de lente komen ze terug naar onze contreien om voor nakomelingen te zorgen.  Ze zijn erg honkvast en keren meestal naar dezelfde nestlocatie terug. Huiszwaluwen 'metselen' hun nesten met modder onder de dakgoten van huizen. Boerenzwaluwen zoeken stallen en schuren op om hun nesten te bouwen. 

Door de hedendaagse architectuur en bouwwoede en het feit dat onze omgeving steeds 'netter' wordt, ontstaat echter een gebrek aan geschikte locaties en modder voor het bouwen van nesten.  In veel veestallen zijn Boerenzwaluwen niet langer welkom.  Door het intensieve gebruik van pesticiden zijn er bovendien minder insecten te vinden die tot voedsel dienen.  Er scheren dan ook veel minder zwaluwen door onze zomerse lucht dan vroeger. 

Informatie over de Huiszwaluw

Heel wat informatie over de huiszwaluw kan je lezen in de brochure Zwaluwen, zwierige acrobaten in de lucht (pdf).

Met deze praktische fiches kan je zelf aan de slag als je iets voor de Huiszwaluw wil doen:

 1.  Zwaluwkunstnestje
 2.  Zwaluwlatje
 3.  Zwaluwmestplankje
 4.  Mussengordijn
 5. Zwaluwverbouwing

Lessenpakketten voor op school

Voor leerkrachten zijn er verschillende lessenpakketten samengesteld die handelen over de zwaluw. Deze zijn bruikbaar voor leerlingen van het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs. Alle pakketten zijn aangeboden als pdf-bundel en hieronder gratis te downloaden. De laatste link is een PowerPoint presentatie die leerkrachten kan helpen bij het begeleiden van de lessen rond de zwaluw.

 1. Lager onderwijs, eerste graad
 2. Lager onderwijs, tweede graad
 3. Lager onderwijs, derde graad
 4. Lager onderwijs, klas- en schooloverschrijdende activiteiten
 5. Secundair onderwijs, eerste graad
 6. PowerPoint presentatie over de zwaluw

Tip: Neem als leerkracht ook gerust eens een kijkje bij de bundels van andere graden, vaak zijn de activiteiten voor verschillende graden geschikt.

Deze pakketten zijn een herwerking van de cd-rom ‘Een beroemde wereldreiziger’ die uitgebracht werd door Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw.

 

De Gierzwaluw is een buitenbeentje. Ze vormen een aparte familie en zijn eigenlijk geen zwaluwen: ze zijn nauwer verwant met ... kolibries. Lees hier meer over deze bijzondere vogel. 

De Huiszwaluw is een koesterbuur van de gemeenten Bertem, Boormeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren.

De Boerenzwaluw is een koesterbuur van Bierbeek, Boortmeerbeek, Hoeilaart en Kampenhout.

 

copyright foto Huiszwaluw: Ronald Messemaker  Buiten-Beeld