header.jpg

Vliegend hert

Vliegend hert Lucanus cervus Els Branderhorst Buiten beeld 32333 lowres srgbHet Vliegend hert (Lucanus cervus) lijkt wel een magisch dier, weggelopen uit een sprookjesbos. Maar het bestaat echt. Het is natuurlijk geen hert, maar wel één van de grootste kevers die in Europa voorkomen. De mannetjes worden maar liefst 8 cm groot en hebben grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. De kaken zien er gevaarlijk uit maar hij kan er niet mee bijten. Ze dienen vooral om concurrenten mee te bekampen en om vrouwtjes en vijanden te imponeren.

 

Suikerrijke vloeistof, het sap van een zieke of verwonde boom of gevallen fruit, is het voornaamste voedsel voor het volwassen Vliegend hert. De larven daarentegen hebben (half-)begraven dood hout nodig als voedsel. Vroeger dacht men dat de larven voornamelijk voorkwamen op dood eikenhout maar ondertussen weten we dat nagenoeg alle harde loofboomsoorten zoals Beuk, Kastanje, Appel, Peer, Haagbeuk, … geschikt zijn. Het Vliegend hert komt van nature voor in lichtrijke bossen. In het oude cultuurlandschap vond je ze ook op beboste taluds, in holle wegen en hoogstamboomgaarden. Nu zijn heel wat populaties echter beperkt tot privétuinen.

Het Vliegend hert is zeldzaam in België en wettelijk beschermd. In het Dijleland kun je ze met een beetje geluk nog vinden in het Park van Tervuren, het centrum van Overijse, Rodebos, Zuid-Meerdaalwoud en Oud-Heverlee. De populatie in Overijse is één van de belangrijkste en laatste bolwerken van de soort.

Omdat deze kever vrij zeldzaam is in Vlaanderen, mag je best wel trots zijn als je deze unieke dieren in je tuin aantreft. Vliegende herten berokkenen helemaal geen schade aan de planten in je tuin omdat de larven enkel van dood hout leven.

We geven je graag enkele tips om je tuin aantrekkelijk te houden voor deze soort.

Tuintips

Wat kan je doen om je tuin (beter) geschikt te maken voor het vliegend hert?

• Laat bomen staan, ook al worden ze oud en beginnen ze af te sterven. Als je een boom toch moet vellen, zaag hem dan af op een zekere hoogte, en laat de wortels zitten. Stamstukken van de omgezaagde boom kan je rond de stronk stapelen.

• Plant een nieuwe boom voor elke gekapte boom.

• Gebruik geen insecticiden.

• Bouw een specifieke broedhoop op een lichtrijke plaats in de tuin door stamstukken van loofbomen 50 cm diep in te graven.

Vliegend hert en treinbielzen

Veel populaties in tuinen leven van treinbielzen, houten palen die in de grond zitten, of van loofboomstronken.

De broedplaatsen van het Vliegend hert zijn wettelijk beschermd. Dit betekent dat je deze stobben en treinbielzen in principe niet kan verwijderen. Als je treinbielzen of houten palen in je tuin toch wil wegdoen en je vermoedt dat er larven van Vliegende herten in zitten, contacteer ons dan zeker. Wij kunnen advies geven en je eventueel ondersteunen met de werken. Samen zoeken we graag naar een oplossing die voor mens en kever het best geschikt is.

 

Vliegend hert gezien?

De grootste kans om deze grote kevers waar te nemen heb je in de periode juni – augustus, op een warme avond als het schemert. Als de temperatuur onder 16°C gaat, zijn ze minder actief en kunnen ze niet vliegen.

Om het Vliegend hert beter te kunnen beschermen, wil het INBO de verspreiding bestuderen. Als je zo’n kever gezien hebt, mag je dat steeds melden – liefst met foto – aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

copyright foto Vliegend hert: Els Branderhorst  Buiten-Beeld