LogoRld.jpg

header.jpg

Het land van de Dijle

Het Dijleland strekt zich uit over het stroomgebied van de Dijle, grofweg tussen Leuven en Brussel.  Het is een streek met een eigen karakter en een grote landschappelijke waarde.  De Dijle en haar bijrivieren Voer, IJse en Laan zorgen immers voor een gevarieerd landschap van valleien, hellingen en plateaus.  We vinden er nog grote boscomplexen, mooie natuurreservaten, oude dorpskernen en vele bijzondere holle wegen.

De grens tussen Laag en Midden-België loopt dwars door het Dijleland.  Het noordelijk deel van het Dijleland heeft een vrij vlak landschap.  Het zuidelijk deel behoort tot het Brabants leemplateau dat 60 tot 100 m boven zeeniveau ligt.  Omdat het plateau ingesneden is door diepe valleien is hier een heuvelachtig landschap ontstaan.  De plateaurand vormt op vele plaatsen in het landschap een zichtbare grens tussen noordelijk en zuidelijk Dijleland.

 

Het één-programma Vlaanderen Vakantieland toonde in maart 2012 twee reportages over het Dijleland. Saartje Vandendriessche ging wandelen op het Wandelnetwerk Zuid-Dijleland en ontdekte de oude trambedding van Zwarte Jean en enkele geheimen van het Afrikamuseum in Tervuren. Ze ging ook op stap met de boswachters in het Heverleebos en Meerdaalwoud en ontdekte de kunstwerken van Ad Wouters.

Saartje wandelt in Zuid-Dijleland deel 1

Saartje wandelt in Zuid-Dijleland deel 2

Voor een meerdaagse wandeling door het land van de Dijle kan je ook de Grote Routepaden volgen. Vincent Verelst wandelde de StreekGR Dijleland in drie dagen. Hij bezoekt ondermeer een witloofteler in Kampenhout en druivenserres in Huldenberg. Langs natuurgebied De Doode Bemde keert hij terug naar Leuven. Het laatste stuk vaart hij met een kano de Dijle af.

GR Dijleland - deel 1 Leuven - Mechelen

GR Dijleland - deel 2 Mechelen - Bertem

GR Dijleland - deel 3 Bertem - Leuven

streek.jpg