header.jpg

Landbouwbedrijfsplanning

perceelsrand langsheen houtkantLandbouwers kunnen een beroep doen op de bedrijfsplanners van de Vlaamse Landmaatschappij voor het afsluiten van beheerovereenkomsten. Ook binnen het Regionaal Landschap Dijleland is er een bedrijfsplanner actief.

Door gratis en vrijblijvend bedrijfsplannen op te stellen op niveau van het individuele landbouwbedrijf, tracht de bedrijfsplanner milieu-, natuur-, en landschapszorg te stimuleren op het moderne landbouwbedrijf. Dit gebeurt door middel van beheerovereenkomsten die gebiedsgericht en volgens een bedrijfsoverschrijdende visie worden ingezet. Een bedrijfsplan geeft dus een overzicht van alle mogelijke milieumaatregelen op een landbouwbedrijf.

Na contact met de landbouwer stelt de bedrijfsplanner een bedrijfsplan op. De bespreking van de mogelijkheden gebeurt bij de landbouwer thuis. Daarna worden de betrokken percelen samen met de landbouwer bezocht. Indien de landbouwer een aantal beheermaatregelen wenst toe te passen, neemt de bedrijfsplanner de administratie voor het invullen van het aanvraagformulier voor beheerovereenkomsten op zich. Bij onduidelijkheden verwijst de bedrijfsplanner de landbouwer door naar de juiste instantie. Na de start van het beheercontract blijft de bedrijfsplanner het belangrijkste aanspreekpunt voor de landbouwer inzake beheerovereenkomsten.

In dit hele verhaal wordt ook rekening gehouden met doelstellingen van andere projecten (o.a. van RLD vzw) die via beheerovereenkomsten ondersteund kunnen worden. Zo gaat er in het Dijleland via bedrijfsplanning speciale aandacht naar de bescherming van holle wegen, het bestrijden van erosie, de bescherming van akkervogels enz.

Meer informatie rond beheerovereenkomsten of interesse in een bedrijfsplan? Contacteer bedrijfsplanner Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.vlm.be.