header.jpg

Hagen en houtkanten

Heb je interesse om een streekeigen haag, bloesemheg, houtkant of knotbomenrij aan te leggen? Regionaal Landschap Dijleland vzw kan je daarbij ondersteunen. Ook bij achterstallig onderhoud steken we graag onze handen uit de mouwen.

Hagen, houtkanten en (knot)bomenrijen zijn vaak de laatste stukjes ‘wilde’ natuur in ons intensief gebruikte landschap en dus zijn ze van groot belang voor onze fauna en flora.  Daarom ondersteunt Regionaal Landschap Dijleland vzw eigenaars bij het aanleggen, herstellen en onderhouden van deze kleine landschapselementen.   Wij kunnen de aanplantingen of achterstallige onderhoudswerken, dankzij subsidies van de Vlaamse overheid of provincie, tegen een beperkte kostprijs voor jou uitvoeren.

Meerwaarde voor natuur en landschap

Uiteraard zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden.  We doen immers geen tuinaanleg, noch regulier onderhoud (gewone snoei- of knotbeurten).  Achterstallig knotbeheer, zoals getoond op deze foto's, komt wel in aanmerking. De werken moeten een meerwaarde met zich mee brengen voor natuur en landschap.  Voor aanplantingen maken we enkel gebruik van streekeigen boom- en struiksoorten en wanneer mogelijk werken we met autochtoon plantmateriaal.  We onderzoeken telkens of de locatie geschikt is en op welke manier, met welke soorten en met welk beheer, de aanplant de beste kans op slagen heeft. Interesse? Contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie zelf aan de slag wil gaan vindt in de brochure Hagen, Heggen en Houtkanten info over de aanplant en het onderhoud van streekeigen soorten. Bekijk ook deze fiches eens, met bondige info over aanplant, onderhoud en foto's van hagen, heggen en houtkanten.

Bekijk hier een filmpje over de projectwerking van de Regionale Landschappen rond kleine landschapselementen.

KLE Small