LogoRld.jpg

header.jpg

Hoogstamboomgaarden

Hoogstamboomgaarden hebben vele troeven.  In de eerste plaats denk je natuurlijk aan de mooie bloesems in het voorjaar en de lekkere fruitoogst die er later op volgt.  Maar hoogstamboomgaarden gonzen ook van het leven.  De bloesems lokken insecten die in hun kielzog allerlei vogels en vleermuizen meebrengen.   En van het afgevallen fruit komen heel wat dieren snoepen zoals vlinders, Eikelmuis, Das, ….  Hoogstamboomgaarden, met hun talrijke veredelde rassen, vertellen ook een rijke geschiedenis.

Reden genoeg voor Regionaal Landschap Dijleland vzw om de hoogstamboomgaarden die nog in het Dijleland aanwezig zijn te herstellen, nieuwe hoogstamboomgaarden aan te leggen en oude fruitrassen die typisch zijn voor onze streek terug naar het Dijleland te halen.

Oud en nieuw

Sinds 2004 heeft Regionaal Landschap Dijleland al meer dan 2000 nieuwe hoogstamfruitbomen aangeplant in het Dijleland. Oude hoogstamboomgaarden kregen een broodnodige snoeibeurt. Rond boomgaarden werden hagen en houtkanten aangelegd omdat die de natuurwaarde van de boomgaard nog verhogen. Over de herstelde en aangelegde hoogstamboomgaarden werden nestkasten voor mezen en steenuilen verspreid om het gebrek aan natuurlijke holten voor deze holenbroeders op te vangen.  Voor de zeldzame Eikelmuis werden speciale nestkasten opgehangen.

Meer info?

In de brochure Hoogstamboomgaarden vind je plant- en snoeitips voor hoogstamfruitbomen en een overzicht van appelen-, peren-, pruimen- en kersenrassen typisch voor het Dijleland. In deze pdf sommen we nog eens op welke zorgen een jonge fruitboom absoluut nodig heeft.

Regelmatig organiseren we een cursus over hoogstamboomgaarden.  Hou daarvoor de aangekondigde activiteiten op de nieuwspagina in het oog. Enkele sfeerbeelden van de cursus Zomersnoei van september 2009 kan je hier bekijken.

Eigenaars die geïnteresseerd zijn om door ons een hoogstamboomgaard te laten aanleggen, kunnen alvast de projectvoorwaarden raadplegen. 

Kom je mogelijk in aanmerking voor ons project?  Of wil je meer info?  Neem contact op met projectmedewerkster Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..