header.jpg

Zwaluwen

Eén zwaluw maakt de lente niet! Maar de laatste jaren mogen we bij het zien van die ene zwaluw al best tevreden zijn. Het gaat immers niet goed met de zwaluwpopulatie in onze regio’s.

 

Door de hedendaagse architectuur en de bouwwoede ontstaat een gebrek aan geschikte locaties en modder voor het bouwen van nesten.  En door het intensieve gebruik van pesticiden zijn er steeds minder insecten te vinden die de zwaluwen tot voedsel dienen.

Gemeentelijke acties

In het Dijleland lopen op dit moment in verschillende gemeenten acties ten voordele van de zwaluw. De acties concentreren zich op het plaatsen van mestplankjes en het creëren van bijkomende nestgelegenheid (ophangen kunstnesten) op plaatsen waar nog kolonies voorkomen. Het is namelijk zo dat zwaluwen zich niet gemakkelijk buiten bestaande kolonies zullen vestigen.

Deze overzichtskaart (4 Mb) geeft de verspreidingsgegevens van Huiszwaluwen in 10 gemeenten van het Regionaal Landschap Dijleland weer (situatie in 2006).

Regionaal Landschap Dijleland vzw ondersteunt het opstarten en/of het uitvoeren van deze gemeentelijke acties en het uitwisselen van ervaring om zo een meer globale, bovengemeentelijke aanpak te stimuleren.  

Wil je weten wat de zwaluwactie in jouw gemeente inhoudt, download dan hier de fiche van jouw gemeente:

Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tervuren

In 2014 deed een stagiair van de KU Leuven een inventarisatie van Huiszwaluwen in Leuven. Zijn resultaten en aanbevelingen om de populatie te versterken lees je hier.

In 2015 deed een stagiair van de KU Leuven een inventarisatie van Boerenzwaluw in Bertem. Zijn resultaten en aanbevelingen om de populatie te versterken lees je hier.

Algemene informatie en lessenpakketten over de Huiszwaluw kan je vinden op de themapagina over zwaluwen.

 

Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.