header.jpg

Zwaluwen

Eén zwaluw maakt de lente niet! Maar de laatste jaren mogen we bij het zien van die ene zwaluw al best tevreden zijn. Het gaat immers niet goed met de zwaluwpopulatie in onze regio’s.

 

Door de hedendaagse architectuur en de bouwwoede ontstaat een gebrek aan geschikte locaties en modder voor het bouwen van nesten.  En door het intensieve gebruik van pesticiden zijn er steeds minder insecten te vinden die de zwaluwen tot voedsel dienen.

Actie voor de huiszwaluw

In 2019-2020 loopt er een zwaluwproject met steun van provincie Vlaams-Brabant in het Dijleland. Samen met al de 13 gemeenten (Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren) gaat Regionaal Landschap Dijleland vzw gericht op zoek naar kandidaten voor huiszwaluwkunstnesten. In elke gemeente gaan we op zoek naar een zone van maximaal enkele straten met bewoonde zwaluwnesten. Het is namelijk zo dat zwaluwen zich niet gemakkelijk buiten bestaande kolonies zullen vestigen. In deze zone bellen we aan bij elk huis dat geschikt is voor zwaluwen en vragen we of we kunstnesten mogen ophangen. De hoogtewerker kan zo heel efficiënt werken omdat hij veel kunstnesten vlakbij elkaar kan ophangen. De lokale zwaluwkolonie kan zo hopelijk de komende jaren uitbreiden.

Een ijverige teller noteerde ooit dat een gemiddeld huiszwaluwnest uit meer dan 1000 modderpakketjes bestaat. Het plaatsen van kunstnesten bespaart zwaluwen dus heel wat tijd en zorgt ervoor dat zwaluwen sneller kunnen beginnen broeden. Bovendien is modder soms schaars, zeker in droge periodes. Als ze met minder kwalitatief bouwmateriaal aan de slag gaan (bv slijk uit dakgoten) dan vallen hun nesten veel vaker naar beneden. Een kunstnest biedt een stabiele basis.

Naast deze gerichte actie lopen er in het Dijleland in verschillende gemeenten nog acties ten voordele van de zwaluw. Meestal gaat het om het plaatsen van kunstnesten en/of mestplankjes  op plaatsen waar nog kolonies voorkomen, maar er zijn ook gemeenten met een subsidie voor bewoonde zwaluwnesten.

Regionaal Landschap Dijleland vzw ondersteunt het opstarten en/of het uitvoeren van deze gemeentelijke acties en het uitwisselen van ervaring om zo een meer globale, bovengemeentelijke aanpak te stimuleren.  

Wil je weten wat de zwaluwactie in jouw gemeente inhoudt, download dan hier de fiche van jouw gemeente:

Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tervuren

Deze overzichtskaart (4 Mb) geeft de verspreidingsgegevens van Huiszwaluwen in 10 gemeenten van het Regionaal Landschap Dijleland weer (situatie in 2006).

Algemene informatie en lessenpakketten over de Huiszwaluw kan je vinden op de themapagina over zwaluwen.

 

Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.