header.jpg

Groene speelplekken en bedrijfsterreinen

boomstammen De Bijenkorf Herent c An 2 300x200Vertoeven in het groen heeft een positieve invloed op onze gezondheid, geestelijk en lichamelijk. Het brengt ons brein tot rust en verlaagt stress. Daarom ondersteunen we scholen, verenigingen, zorginstellingen en bedrijven bij het natuurgericht vergroenen van hun domein. We maken in overleg een vergroeningsplan op, adviseren bij de keuzes voor aanplantingen en kunnen helpen in de uitvoeringsfase.

Meer en meer scholen en bedrijven zetten de stap. Heb ook jij interesse hiervoor? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Scholen en speelterreinen

Voor kinderen is het belangrijk dat ze zich buiten in de natuur kunnen uitleven. Een avontuurlijke en natuurgerichte speelplek nodigt uit tot verschillende spelvormen: sociaal spel, fantasiespel, bewegen en ontdekken. Kinderen ontwikkelen hun motorische vaardigheden door te klauteren of kampen te bouwen. Met natuurlijk materiaal gaan ze knutselen of 'koken'. Een groene speelplaats heeft ook rustige hoekjes, zoals een wilgenhut, waar kinderen gewoon lekker kunnen kletsen of waar een verhaal kan worden voorgelezen. Je kan ook tijdens de lessen buiten gaan onderzoekend leren op je eigen speelplaats. Dankzij een groene speelplaats verbetert de concentratie in de klas en vooral: kinderen voelen zich gelukkiger op school. De ervaring leert dat een groene speelplaats de ideale remedie is tegen pesten.

Wij ondersteunen scholen inhoudelijk, van ideeënplan tot aanplanting. Financieel krijgen een scholen een flinke duw in de rug van de provincie Vlaams-Brabant: dankzij de subsidie Natuur Op School kan een school 80% van de kosten voor natuurgerichte ingrepen recupereren.

Inspirerende voorbeelden en tips om participatief aan de slag te gaan vind je oa. op deze websites: Kind en Samenleving, Springzaad, Pimp Je Speelplaats en schoolmoestuin.be. In dit filmpje over De Bijenkorf in Herent vertellen de directrice en de leerlingen zelf waarom ze voor een groene speelplaats kiezen.

Bekijk ook deze ideeënschets ter inspiratie uit onze Landschapskrant, of deze brochures: inspiratiegids scholen en inspiratiegids speelterreinen

Zorginstellingen en bedrijfsterreinen

Een mooie, groene zone rond je gebouwen biedt niet enkel kansen aan de natuur, het is ook een meerwaarde voor patiënten of werknemers. Patiënten genezen sneller wanneer ze contact hebben met natuur; werkgevers ervaren een daling van het ziekteverzuim. Een natuurgerichte inrichting betekent geen 'verwildering' van je terrein. Het komt erop aan de juiste planten en een aangepast beheer te kiezen, zodat mens en dier er zich thuis gaan voelen. Zo kan je een groene lunchplek creëren met streekeigen hagen en fruitbomen of een vijvertje nabij. Gazon kan omgetoverd worden in bloemrijk hooiland...

Voordelen van een natuurlijk bedrijfsterrein:

  • ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ wint aan belang. Aandacht voor klimaat en biodiversiteit hoort daarbij.
  • De integratie van en het draagvlak voor een bedrijf in zijn omgeving verbetert.
  • Een groene werkplek helpt om geschikte werknemers te vinden en te houden.
  • Meer groen betekent minder stress en minder ziekteverzuim.
  • Een groene bedrijfsomgeving maakt een positieve indruk bij klanten.
  • Ecologisch beheer kan een besparing opleveren ten opzichte van het klassieke groenonderhoud.

Tips voor bedrijven: 2b-connect, provincie Antwerpen, inspiratiegids kleur je bedrijf groen

Tips voor zorginstellingen: inspiratiegids zorginstellingen