header.jpg

Steunpunt Bos

foto Paul RosseelHet Dijleland herbergt de grootste boscomplexen van Vlaanderen. Iedereen kent het Heverleebos ,Meerdaalwoud en het Zoniënwoud wel. Maar andere pareltjes zoals het Kastanjebos in Herent met zijn vele voorjaarsbloeiers of het natte Egenhovenbos dragen samen met vele kleinere stukjes bos bij aan een grote verscheidenheid aan bostypes en natuurwaarden.

Elk stukje bos, groot of klein, is belangrijk voor natuur, landschap, klimaat en natuurlijk ook voor de mensen zelf.

Als eigenaar van een bos kan je mee het verschil maken door je bos goed te beheren en eventueel uit te breiden. Onze medewerkers zorgen vrijblijvend voor praktische en administratieve ondersteuning bij het beheer van jouw bos.

Bosuitbreiding en –compensatie

Ben je eigenaar van een terrein dat je wilt bebossen? Of wil je jouw bos uitbreiden? Onze medewerker, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (016 40 85 58), helpt jou door het bos de bomen te zien en begeleidt je bij je project: van vrijblijvend advies over aanvragen van eventuele vergunningen en subsidies tot de eigenlijke aanplanting.

Duurzaam bosbeheer

In tandem met de regionale landschappen zet de provincie Vlaams-Brabant via het Provinciaal Steunpunt Bos specialisten in die je ondersteunen bij het beheer van je bos. Ze doen dat met aandacht voor jouw noden én met oog voor de economische, ecologische en sociale functies van je bos.

De provinciale bosconsulent Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (016 40 85 58 of 0471 66 14 73) helpt je graag verder met:

  • advies en ondersteuning bij het beheer van jouw bos
  • administratieve ondersteuning (kapmachtiging, subsidies, wetgeving, …)
  • advies bij de opmaak van een natuurbeheerplan (het vroegere bosbeheerplan)
  • overleg tussen belanghebbenden om tot een gezamenlijke visie te komen
  • de openstelling van jouw bos
  • het creëren van draagvlak voor en het realiseren van een speelbos, een toegankelijkheidsregeling…

Meer weten?

Heb je een bos dat niet in ons werkingsgebied ligt? Neem dan een kijkje op de webpagina van het Provinciaal Steunpunt Bos. Je vindt er de gegevens van alle contactpersonen per regio.

Voor algemene info rond bos en groeperingen van private boseigenaars kan je ook op de website terecht van de bosgroepen. Ben je op zoek naar te bebossen grond of bied je grond aan om te bebossen? Surf dan naar www.boscompenseren.be .