header.jpg

Klein bouwkundig erfgoed

In het Dijleland komt nog heel wat klein waardevol, niet-beschermd, bouwkundig erfgoed voor zoals tumuli, (veld)kapellen, grens- en schandpalen, waterputten, poorten, bakovens, serres, etc. Zij hebben vaak een belangrijke cultuurhistorische waarde, maar kunnen ook landschappelijk zeer waardevol zijn. 

Maatregelen voor hun behoud en restauratie dringen zich vaak op. Voor de uitvoering van werken kunnen we beroep doen op sociaal-economiebedrijven. Indien nodig schakelen we ook specialisten in zoals boomchirurgen of restaurateurs. 

De provincie Vlaams-Brabant wil met de ‘360°-erfgoedprojecten’ het niet-beschermd klein historisch erfgoed én het omringende (historische) landschap dat er onlosmakelijk mee verbonden is herwaarderen.
Culturele landschapszorg is één van de pijlers van het provinciaal erfgoedbeleid, waarbij de expertise van de Regionale Landschappen wordt ingezet: het stimuleren van het behoud, herstel en ontwikkeling van cultuurhistorische, fysisch-geografische en esthetische landschapswaarden, alsook van de kleine landschapselementen. Door zowel het klein historisch erfgoed als het landschap eromheen te waarderen, vergroten we de belevingswaarde van het landschap.

 

Reeds gerealiseerde 360°-erfgoedprojecten:

2015: Herstel en inrichting Bron De Kluis in Meerdaalwoud in Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee)

Kluisbron

2016: Restauratie en inrichting omgeving van Serre nr. 9 Kelleveld (Hoeilaart)

Serre Kerreveld

2017: Restauratie dorpswaterput Haasrode (Oud-Heverlee)

Waterput Haasrode

2018: Restauratie bakoven Bierbeek

Restauratie bakoven Bierbeek

2019: Herstel en inrichting ijskelder Arenberg

 Restauratie ijskelder Arenberg

Meer info?

Heb je vragen, een idee of voorstel? Neem dan zeker contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 016/40 85 58. Hij bekijkt samen met jou de mogelijkheden.