header.jpg

Klein bouwkundig erfgoed

In het Dijleland komt nog heel wat klein waardevol, niet-beschermd, bouwkundig erfgoed voor zoals tumuli, (veld)kapellen, grens- en schandpalen, waterputten, poorten, bakovens,  serres,etc. Zij hebben vaak een belangrijke cultuurhistorische, wetenschappelijke, archeologische of volkskundige waarde, maar zijn vaak ook erg beeldbepalend of landschappelijk zeer waardevol. Maatregelen voor hun behoud en restauratie dringen zich vaak op.

 

Voor de uitvoering van werken op het terrein kan hij een beroep doen op het ‘Landschapsteam’. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft de landschapsanimator geen vast arbeidersteam ter beschikking. Wel financiële middelen waarmee hij beroep kan doen op - bij voorkeur - sociaal-economiebedrijven. Hiermee worden bijvoorbeeld langdurig werklozen oKapel Kortenberg 3 vpnieuw ingeschakeld in het arbeidscircuit. Maar, indien nodig, stapt hij ook naar specialisten ter zake zoals boomchirurgen of restaurateurs.

De provincie Vlaams-Brabant wil met de ‘360°-erfgoedprojecten’ het niet-beschermd klein historisch erfgoed én het omringende (historische) landschap dat er onlosmakelijk mee verbonden is herwaarderen.
Culturele landschapszorg is één van de pijlers van het provinciaal erfgoedbeleid, waarbij de expertise van de Regionale Landschappen wordt ingezet: het stimuleren van het behoud, herstel en ontwikkeling van cultuurhistorische, fysisch-geografische en esthetische landschapswaarden, alsook van de kleine landschapselementen. Door zowel het klein historisch erfgoed als het landschap eromheen te waarderen, vergroten we de belevingswaarde van het landschap.

 

Reeds gerealiseerde 360°-erfgoedprojecten:

2015: Herstel en inrichting Bron De Kluis in Meerdaalwoud in Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee)

Kluisbron

2016: Restauratie en inrichting omgeving van Serre nr. 9 Kelleveld (Hoeilaart)

Serre Kerreveld

2017: Restauratie dorpswaterput Haasrode (Oud-Heverlee)

Waterput Haasrode

2018: Restauratie bakoven Bierbeek

Restauratie bakoven Bierbeek

2019: Herstel en inrichting ijskelder Arenberg

 Restauratie ijskelder Arenberg

Meer info?

Heb je vragen, een idee of voorstel? Neem dan zeker contact op met onze landschapsanimator Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 016/40 85 58. Hij bekijkt samen met jou de mogelijkheden.