header.jpg

Plantseizoen van start

schup in de grond 2 MediumOok deze winter gaan we op een 30-tal locaties in het Dijleland aan de slag om hagen, bloesemheggen, houtkanten, loofbomen en hoogstamboomgaarden aan te planten. We kiezen steevast voor streekeigen, autochtoon plantgoed. Bij de fruitbomen gaat de voorkeur uit naar rustieke boomgaardrassen die ook vroeger vaak in de streek geplant werden. Zo houden we ook een stukje van ons erfgoed in stand. We beantwoorden graag nog enkele vragen hierover.

Wie doet al dat nobele werk? Voor het aanplanten werken wij samen met maatwerkbedrijven. Dit zijn de vroegere sociale werkplaatsen, waar mensen terecht kunnen met een arbeidsbeperking.  IJsedal plant dit jaar voor ons de hagen, bloesemheggen en houtkanten aan. Entiris neemt alle hoogstammige loofbomen voor zijn rekening. Voor de fruitbomen doen we een beroep op de arbeidersploeg van de Nationale Boomgaardenstichting

aanplant Vanden Auweele small

Waarom is de winter hét seizoen om te planten? De bomen en struiken die wij in onze hagen en houtkanten aanplanten, worden in volle grond gekweekt. Ze kunnen dus enkel verplant worden wanneer ze hun bladeren verloren hebben en helemaal in rust zijn. Ze hebben dan immers veel minder voeding en water nodig. Daarom worden bomen en struiken met 'blote wortel' geplant van november tot eind maart. Potplanten kan je daarentegen het hele jaar door planten.

Waarom kiezen we enkel voor streekeigen soorten? Planten die sinds de laatste ijstijd van nature in onze streek voorkomen, zijn het best aangepast aan onze klimatologische omstandigheden, zelfs met de klimaatopwarming die zich doorzet. Het wordt immers niet gewoon warmer. Ons weer zal extremer worden, met ook koudere periodes en nattere periodes. En daar kunnen zuiderse soorten dan weer niet goed tegen. Bovendien is onze fauna volledig afgestemd op onze inheemse plantengroei. Ze hebben mekaar gewoonweg nodig.

Wil je ook met ons samenwerken om het Dijleland nog een stukje groener te maken? Kijk eens op onze website bij Lopende projecten voor meer info over onze werking. Denk je te voldoen aan de minimumvoorwaarden? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bezorg ons meteen de precieze locatie van het perceel (in google maps of adres + kadasternummer), dan kunnen we meteen bekijken of het stuk grond in aanmerking komt. Zo ja, dan werken we graag samen met jou een plan uit tegen het volgende plantseizoen (winter 2021-2022).

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.