header.jpg

Het plantseizoen is weer voorbij

aanplant Entiris hw BierbeekDe lente staat eindelijk voor de deur! Dat betekent ook dat voor ons het plantseizoen afgelopen is. Wij kijken met plezier terug op een 'mooie' winter, want we konden op wel 35 plaatsen aan de slag gaan om streekeigen bomen en struiken aan te planten.

Het Dijleland is zo weer 5,4 km hagen en bloesemheggen rijker geworden. Er kwamen ook 1,8 km houtkanten bij en 3854 m² aan struweelbosjes. In totaal gaat het om de aanplant van 33.265 stuks autochtoon bosplantsoen. We planten ook 65 solitaire loofbomen of knotwilgen aan en 180 hoogstamfruitbomen.

We lichten er graag enkele projecten uit die in het oog springen:

We gingen op wel zeven scholen aan de slag die hun speelplaats wilden vergroenen. De grootste veranderingen ondergingen de speelplaatsen van Sint-Anna in Duisburg, De Klimop in Erps-Kwerps en de vrije basisschool in Sint-Joris-Weert.

In Bierbeek plantten we 1096 m nieuwe houtkanten aan in holle wegen (zie foto bovenaan).

Op de akkers van een landbouwer in Overijse plantten we 2,9 km bloesemheggen aan. De landbouwer ontvant voor deze aanplant VLIF-steun van de Vlaamse overheid.

En last but not least, in Ottenburg werd een heus Letterbos geplant van 5145 m². Het resultaat van het klimaatengagement van de leerlingen van basisschool De Letterboom! 

Het Steunpunt Bos zorgde daarnaast op 26 locaties voor de omvorming van sparrenbos naar inheems loofbos en de aanleg van enkele bosranden. Het gaat in totaal om zo'n 6 ha (16.000 stuks plantgoed).

Sociaal-economiebedrijf Entiris verzorgde de aanplant van alle hagen, houtkanten en bossen. Voor de aanplant van hoogstamfruitbomen deden we een beroep op de Natuur en Boomgaarden Sociale Werkplaats. Bedankt aan de ploegen voor het mooie werk en aan alle eigenaars van de plantlocaties.

Heb jij ook een stuk grond dat je biodivers wil inkleden met kleine landschapselementen? Of kan je hulp gebruiken bij de vergroening van je school, speelterrein, bedrijfsterrein...? Kijk alvast op www.rld.be en neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.