header.jpg

Behaag je tuin 2019 was een succes

968 Vlaams-Brabanders maken het verschil voor meer natuur in eigen tuin

 

De vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen en de provincie Vlaams-Brabant organiseerden een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Van 1 september tot 31 oktober konden de inwoners van de 54 Vlaams-Brabantse gemeenten aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun eigen omgeving te vergroenen. Op zaterdag 7 december kon iedereen zijn plantgoed in zijn gemeente afhalen.

“Met dit streekeigen plantgoed richten inwoners hun tuin natuurvriendelijker in en zorgen ze voor een hogere biodiversiteit in hun buurt”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Deze tweede samenaankoop was een succes. Niet minder dan 968 inwoners bestelden 58.213 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten. Dit is samen goed voor 16 kilometer groene linten in de Vlaams-Brabantse tuinen. Via deze actie komen ook 1.441 hoogstam(fruit)bomen, 363 klimplanten en 68 wilgenhutten in tuinen terecht”.

“Ook in het Dijleland is deze samenaankoop geslaagd”, beaamt Jan Verroken, coördinator van het Regionaal Landschap Dijleland. “389 deelnemers uit de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee en Overijse bestelden 18.060 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, 735 hoogstambomen, 50 wilgenpoten, 200 bundels met wilgentakken en 169 klimplanten. Iedereen bedankt om de regio Dijleland groener te laten kleuren.”

Door het succes van deze groepsaankoop wordt deze actie vanaf 1 september 2020 hernomen.

De regionale landschappen werken samen met de provincie Vlaams-Brabant en alle aangesloten gemeenten aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit. Deze actie kadert in de provinciale ‘Leve de tuin’-campagne.

 

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.