header.jpg

Succesvolle samenaankoop 'Behaag je tuin'

770 Vlaams-Brabanders maken het verschil voor meer natuur in eigen tuin

Voor het eerst organiseerden de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Van 1 september tot 31 oktober konden de inwoners van de 55 Vlaams-Brabantse gemeenten aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun eigen omgeving te vergroenen. Op zaterdag 8 december kon iedereen zijn plantgoed in zijn gemeente afhalen.

Met dit streekeigen plantgoed richtten deze inwoners hun tuin natuurvriendelijker in en zorgen ze zo voor een hogere biodiversiteit in hun buurt. In de provincie bestelden 770 inwoners meer dan 41.000 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, Dit is samen goed voor meer dan 13.7 km groene linten in de Vlaams-Brabantse tuinen. Daarnaast komen via deze actie ook 1522 hoogstam(fruit)bomen, 206 wilgenpoten, 254 klimplanten, en 343 bundels wilgentakken in de tuinen terecht.

Ook in het Dijleland was deze samenaankoop geslaagd. 336 deelnemers uit de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren bestelden 15450 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, 598 hoogstambomen, 29 wilgenpoten, 203 bundels met wilgentakken en 105 klimplanten. Zo kleurt de regio Dijleland weer een heel stuk groener!


De regionale landschappen werken samen met de provincie Vlaams-Brabant en alle aangesloten gemeenten aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit. Deze actie kadert in de provinciale ‘Leve de tuin’-campagne. Vanaf 1 september 2019 kunnen inwoners van de deelnemende gemeenten opnieuw plantgoed bestellen op www.behaagjetuin.be.

Huiszwaluw-copyrightElsBranderhorstBuiten-beeld.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.