header.jpg

Heideherstel in het Marnixdomein

IMG 3404b

In Overijse herstelden we samen met een particuliere boseigenaar een perceel van 1 ha naar droge Brabantse heide, een zeer zeldzaam habitat. Het Marnixdomein is een onderdeel van het grote Zoniënwoud. Binnen dit Natura2000 gebied is het de bedoeling om op de droge zandkoppen van dit woud te streven naar een natuurlijke mix van 9 ha heischraal grasland, 9 ha droge heide en 9 ha oud eiken-berkenbos.

 

Dit perceel sluit aan op verschillende percelen die het Agentschap Natuur en Bos actief aan het omvormen is. Dit inrichtingsbeheer is slechts een eerste stap. Een geslaagde omvorming duurt nog enige jaren. Komende jaren zal hier gemaaid en begraasd worden om de boomopslag en Adelaarsvaren tegen te gaan en de heide alle kansen te geven die het nodig heeft. Zeker het lezen waard is dit artikel van Willy Verbeke over Brabantse heide. Dit project werd gefinancierd met private middelen en middelen vanuit de samenwerkingsovereenkomst tussen de Provincie Vlaams-Brabant en het ANB.

 Bekijk het hele fotoalbum via deze link.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.