header.jpg

4 ISN projecten goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos

Vlaanderen is natuur 1

Het Agentschap voor Natuur en Bos lanceerde dit jaar opnieuw de projectoproep Investeringssubsidies Natuur-projecten voor concrete realisaties op het terrein (eenmalige inrichtingswerken, natuurontwikkelingswerken, achterstallig beheer…). Doelstelling: een stimulans geven aan de doelgroepen om een zichtbare bijdrage te leveren aan Natura 2000. RLD vzw diende 4 projecten in en deze werden allemaal goedgekeurd. Dankzij deze projecten kunnen we actief bijdragen aan het behalen van enkele Natura2000 doelen voor zeldzame soorten en habitats in het Dijleland. Ontdek hieronder zelf waar de projecten gelegen zijn en wat we gaan realiseren.

1. Heideherstel Koninklijke schenking

Het Regionaal Landschap Dijleland zal in Tervuren binnen speciale beschermingszone ‘Zoniënwoud’ een project uitvoeren dat vooral focust op realisatie van habitat 4030 (droge heide) door omvorming van naaldhoutbestand naar heide. Hiermee geeft het project mee invulling aan de prioritaire inspanning uit het S-IHD rapport ‘ontwikkelen van kernzones met een gevarieerde mix van droog heischraal grasland, heide en eikenberkenbos’.

Voor dit project werd een subsidie toegekend van €31.698,80.

Contactgegevens: Pieter Moysons | tel: 016 40 85 58 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2. Groeve Blaivie

In Overijse zal het Regionaal Landschap Dijleland vlakbij speciale beschermingszone Zoniënwoud in groeve Blaivie een project realiseren dat bijdraagt tot de instandhoudingsdoelstellingen voor Vroedmeesterpad en Vliegend Hert. De groeve is in eigendom van de gemeente, en ligt pal naast een plek met een relictpopulatie van vroedmeesterpad (privetuin). De inrichtingswerken betreffen het creëren van een open warme zone door het kappen van bijna 2ha opslag en het omheinen van de site in functie van de begrazing en om recreanten en verstoring buiten te houden.

Het opruimen van de site zelf zit buiten ISN context en betreft het verwijderen van een aantal autowrakken en allerlei stockagemateriaal waarbij de site als dusdanig gebruikt werd.Een beheerplan wordt na inrichting opgemaakt of toegevoegd aan bestaand beheerplan Zonienwoud.

Voor dit project werd een subsidie toegekend van €18.808,62.

Contactgegevens: Pieter Moysons | tel: 016 40 85 58 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

3. Inrichten van vleermuisverblijfplaatsen in het Dijleland

In Boortmeerbeek en Haacht zal het Regionaal Landschap Dijleland een bunker en een kerkzolder geschikt maken als winterverblijfplaats voor diverse soorten vleermuizen. Om een goede stabiele binnentemperatuur te behouden zal de bunker afgesloten worden met een sas met twee deuren waarin invliegopeningen aangebracht worden. Het aanbod aan holten en spleten wordt verhoogd door onder andere het aanbrengen van onregelmatig uitgevoerd metselwerk, waarbij niet alle voegen met mortel worden opgevuld en eventueel tussen het plafond en de muur een opening van ongeveer twee centimeter wordt gelaten. Ook het aanbrengen van houten planken of vleermuiskasten zullen voor de nodige wegkruipmogelijkheden zorgen. Voor de zolder worden invliegopeningen en verduistering voorzien. Ook hier worden microverblijfplaatsen voorzien die gedurende het ganse voortplantingsseizoen een stabielere temperatuur bieden.

Voor dit project werd een subsidie toegekend van €4.191,10.

Contactgegevens: Wim Aertsen | tel: 016 40 85 58 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

4. Poelen voor vroedmeesterpad, Huldenberg

Het Regionaal Landschap Dijleland plant in Huldenberg op private gronden de aanleg van 2 poelen op percelen van particulieren, met het oog op leefgebied voor vroedmeesterpad. Beide eigenaars van de privetuinen konden door sensibilisatie in de buurt van de huidige populaties warm gemaakt worden om zelf ook actie te ondernemen en zijn daarom bereid om in hun tuin een poel specifiek te beheren voor Vroedmeesterpad. Beide poelen zullen worden uitgegraven met een oppervlakte van ongeveer 10m², waarbij ook de nodige randvoorzieningen getroffen worden zoals plaatsen vilt en EPDM-folie, installie van een aflaatsysteem, het plaatsen silexstenen 2m³, het inzaaien van een talud. De maatregelen werden afgestemd met het in opmaak zijnde soortbeschermingsprogramma vroedmeesterpad. Een beheerplan zal na inrichting ook worden opgesteld.

Voor dit project werd een subsidie toegekend van €7.056,72.

Contactgegevens: Pieter Moysons | tel: 016 40 85 58 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.