header.jpg

Oud waterreservoir in Leuven ingericht voor vleermuizen

P1020673b

Samen met De Watergroep zijn we er deze winter in geslaagd een oud waterreservoir, dat gebouwd werd tijdens de oude Nederlanden (vóór de Belgische onafhankelijkheid) toegankelijk te maken als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Dit reservoir kon tot 1 500 000 liter bevatten en voorzag Leuven van water. Na jaren van de buitenwereld afgesloten geweest te zijn maakten we dit object via enkele eenvoudige ingrepen toegankelijk voor zeldzame vleermuizen. Vleermuizen zijn Europees bedreigde soorten en krijgen speciale aandacht via de Natura 2000 richtlijnen. Dit project werd gerealiseerd met de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Vleermuizen zijn sterk bedreigd in Vlaanderen. Ze hebben voornamelijk halfopen, structuurrijk landschap nodig met veel kleine landschapselementen en jachtgebied met veel insecten. Daarnaast hebben ze in de zomer nood aan specifieke zomerverblijfplaatsen (boomholten, grote zolders, spouwmuren, ...) waar ze zich kunnen voortplanten. In de winter daarentegen zoeken ze goed gebufferde, rustige,vochtige winterverblijfplaatsen op zoals grotten, bunkers en grote kelders waar ze hun winterslaap kunnen houden. Dit oud waterreservoir langs de Brusselsesteenweg in Leuven voldoet aan alle criteria om te kunnen fungeren als winterverblijfplaats. Dit reservoir was afgesloten door 2 luiken en dus ontoegankelijk voor vleermuizen. Door het openzetten van een luik en het aanbrengen van een speciale doorvliegopening in het toegangsgebouw werd dit object toegankelijk gemaakt.

P1020673b

Zicht van buiten op het waterreservoir, het wordt omgeven door enkele meters grond en zorgt er zo voor dat het lekker warm blijft binnenin.

 

DSC05068b

In het reservoir hingen we een tiental kasten op waar vleermuizen zich in kunnen verschuilen voor hun winterslaap.

DSC05070b

Naast kasten aan het plafond, bootsten we grotten en nissen na door bakstenen met holten op elkaar te stapelen. Hier kunnen de vleermuizen in de kleine spleten wegkruipen.

DSC05052B

Elk object dat ingericht wordt voor vleermuizen krijgt een signalisatiebordje van 'vleermuis vriendelijk object'.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.