header.jpg

Opwaardering Lemmenspark op Campus Gasthuisberg

UZ Leuven en Regionaal Landschap Dijleland vzw hebben de handen in elkaar geslagen om het Lemmenspark, een stukje parkbos gelegen op de Campus Gasthuisberg en grenzend aan het Lemmensinstituut en de Brusselsesteenweg, beter te ontsluiten voor publiek en dit op korte termijn op te waarderen tot een volwaardig park. Dit verborgen stukje natuur is een ware parel, die destijds werd aangelegd als park van het klooster van de broeders Alexianen, de voormalige bewoners van het huidige Lemmensinstituut. Het park herbergt nog vele historische elementen zoals een aantal imposante beuken, een dreef van knothaagbeuken en een oude hoogstamboomgaard.

De laatste jaren lag dit stukje natuur er echter wat verwaarloosd bij, waardoor het sterk dichtgroeide en zijn parkkarakter beetje bij beetje verloor. Via enkele gerichte beheeringrepen willen we dit park weer tot een recreatieve aantrekkingspool maken voor patiënten van het UZ en bewoners van Leuven, zonder de natuurwaarde van dit prachtig stukje te verwaarlozen.

Een beheerplan met de krachtlijnen en doelstellingen van het beheer voor de komende twintig jaar is momenteel in opmaak en enkele concrete maatregelen werden reeds afgelopen seizoen in de praktijk omgezet. Het grasland onder de hoogstamboomgaard wordt voortaan door schapen begraasd die op deze manier het beheer hiervan zullen overnemen. De historische haagbeukendreef werd net zoals de hoogstamboomgaard aan een onderhoudssnoei onderworpen worden, zodat deze bomen nog lang de historiek van dit park kunnen weerspiegelen. Het bosbestand zelf werd aan een noodzakelijk dunning onderworpen, waardoor er in de toekomst terug meer licht tot op de bosbodem zal doordringen en er een weelderige ondergroei kan ontstaan. Aan de rand van het bos werd tenslotte een uitgebreide mantel-zoomvegetatie aangeplant die garant zal staan voor meer structuur en diversiteit in het bos. Wie deze parel wil ontdekken zal zeker eens een bezoekje moeten brengen.

Fotoreportage snoei haagbeukendreef

Fotoreportage onderhoudswerken boomgaard

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.