header.jpg

Monumentale vrijheidsboom ondergaat onderhoudssnoei en veiligheidscontrole

De Oosterse plataan op het kerkplein in Sint-Agatha-Rode (Huldenberg) werd in 1830 aangeplant ter gelegenheid van de Belgische Onafhankelijkheid. De boom is in tussentijd uitgegroeid tot een reusachtig exemplaar die in 1979 werd beschermd als monument en maakt samen met de Sint-Agathakerk en de oude kerkhofmuur deel uit van het beschermde dorpsgezicht van de dorpskern van Sint-Agatha-Rode. Omdat de boom op openbaar domein staat en enkele grote zwammen in zijn kruin vertoonde, drong een veiligheids- en onderhoudssnoei zich op in combinatie met een gezondheidscontrole.

 

 

In opdracht van de gemeente Huldenberg en Regionaal Landschap Dijleland vzw en met de steun van het agentschap Onroerend Erfgoed werd de vrijheidsboom afgelopen dinsdag serieus onder handen genomen en geïnspecteerd door een team van maar liefst  vijf erkende boomverzorgers. Als aapjes zwierden de boomverzorgers aan touwen door de kruin van boom om dode takken uit de kruin te verwijderen, zwaar belastte takken bij te snoeien en de zwamaantastingen van naderbij te controleren. De boom werd uiteindelijk veilig en gezond verklaard , maar zal gezien zijn ouderdom ook in de toekomst op regelmatige tijdstippen gecontroleerd moeten worden zodat hij hopelijk nog een eeuwigheid op het dorpsplein van Sint-Agatha-Rode mag pronken.

 

{linkr:bookmarks;size:small;text:nn;separator:+;badges:13}

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.