header.jpg

Openstelling verborgen schuilkelder lokt veel nieuwsgierige Overijsenaars

Meer dan 600 nieuwsgierigen kwamen tijdens de Open Monumentendag een kijkje nemen in de mysterieuze schuilkelder die verborgen ligt in de talud van de Waversesteenweg te Overijse. Slechts weinigen onder hen wisten op voorhand het bestaan ervan af en waren dan ook vaak bijzonder verrast door de omvang en de goede staat van bewaring.

 

De schuilkelder aan de Waversesteenweg werd samen met 8 gelijkaardige kelders in 1941 aangelegd door de gemeente Overijse ter bescherming van haar bevolking tegen luchtaanvallen. In de loop der jaren werden de meeste van deze kelders afgebroken of bedolven waardoor hun aanwezigheid nog bij weinig Overijsenaars bekend was. In 2013 werd deze goed verborgen schuilkelder op initiatief van Regionaal Landschap Dijleland vzw en de gemeente Overijse van onder het puin gehaald, grondig uitgekuist en gerestaureerd. Hierbij werd ook de gelegenheid aangegrepen om de schuilkelder in te richten als overwinteringsplaats voor vleermuizen. Dankzij deze nieuwe functievervulling is dit stukje erfgoed hopelijk opnieuw een nieuw lang leven beschoren en krijgen de sterk bedreigde vleermuizen een duwtje in de rug.

 

Naast de openstelling van de schuilkelder verzorgde Regionaal Landschap Dijleland vzw voor de geïnteresseerde bezoekers ook nog een mooie wandeling langsheen enkele andere oorlogsrelicten in de omgeving, waaronder 2 bunkers van de KW-linie en het Terlanenveld, waar ooit een krijgsgevangenenkamp gevestigd was. Het goede weer en dit aantrekkelijke programma zorgde voor een zeer grote opkomst met niets dan tevreden reacties achteraf! De mensen vragen zich nu al af welke geheimen Overijse volgend jaar prijs zal geven op Open Monumentendag…

Meer info over de schuilkelders uit WO II in Overijse  .

 

{linkr:bookmarks;size:small;text:nn;separator:+;badges:13}

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.