header.jpg

Nieuwe thuis voor het Vliegend hert in Overijse

Dit voorjaar zochten we naar een oplossing voor enkele larven van Vliegend hert, een zeldzame reuzenkever. Ze leefden in houten treinbielzen die als keermuur gebruikt werden in een voortuin in Overijse. De bielzen waren echter dringend aan vervanging toe.

 

Met het advies van het Agentschap voor natuur en bos (ANB) en het Instituut voor natuur- en bosonderzoek (INBO) werd een plan opgesteld om de bielzen in drie fasen te vernieuwen. We zorgen dat de nieuwe bielzen ook geschikt zijn voor Vliegend hert zodat deze speciale kever zeker in de voortuin kan blijven leven. Daarnaast bieden we een nieuwe thuis aan voor deze soort. Op een nabijgelegen gemeentelijk terrein werden twee 'broedhopen' uit hout gemaakt. De larven die gevonden werden bij het verwijderen van de oude bielzen, kregen hier een nieuwe thuis.

 

Een fotoreportage van de werken vind je hier.

 

Dit project is een samenwerking tussen Regionaal Landschap Dijleland vzw, de gemeente Overijse, de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor natuur en bos en het Instituut voor natuur- en bosonderzoek. Deze actie kadert in de campagne 'Je hebt meer buren dan je denkt!' en kreeg financiering van de provincie Vlaams-Brabant.

{linkr:bookmarks;size:small;text:nn;separator:+;badges:13}

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.