header.jpg

Oorlogsbunker opent deur voor vleermuizen

Langs de Hoogveldbaan in Bertem richten Regionaal Landschap Dijleland vzw, IGO en de gemeente een oorlogsbunker in als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Heel wat vleermuizensoorten zijn sterk bedreigd in Vlaanderen. Ze kunnen onze hulp dus best gebruiken!

 

Bunker C36 in de Hoogveldbaan maakt deel uit van de KW-linie, een verdedigingslinie die de Belgische overheid in 1939 bouwde om de Duitse dreiging het hoofd te bieden. De KW-linie strekt zich uit van Koningshooikt tot Waver. In totaal liggen er meer dan 400 bunkers verspreid in het landschap.

Een aantal van die bunkers ligt aan een bosrand of dichtbij water – het leefgebied van veel vleermuizen. Daarom kunnen ze, mits enkele aanpassingen, prima dienst doen als winterverblijfplaats voor deze beestjes. Overwinteringsplaatsen moeten voldoende rust bieden, tochtvrij zijn, een hoge vochtigheidsgraad en voldoende hangplaatsen hebben.

Wat doen we dan precies om de bunker vleermuisvriendelijk te maken? We ruimen het afval op, we dichten tochtgaten en brengen water in de bunker. We plaatsen een nieuwe binnen- en buitendeur met invliegopening voor de vleermuizen. De buitendeur is trouwens een replica van de originele bunkerdeur die al lange tijd verdwenen is.

De vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt vzw zal jaarlijks gaan tellen welke en hoeveel vleermuizen in de bunker overwinteren.

Vleermuizen zijn koesterburen. Dit zijn bijzondere diersoorten waar we zorg voor moeten dragen. Meer info hierover vind je op www.koesterburen.be.

Meer info: Annabel Pennings, biodiversiteitsmedewerker, Regionaal Landschap Dijleland vzw, 016/40.85.58. – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De werken worden uitgevoerd door Regionaal Landschap Dijleland vzw en IGO met de financiële steun van de gemeente Bertem, Provincie Vlaams-Brabant en Agentschap Onroerend Erfgoed (Vlaamse overheid).

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.