header.jpg

4,5 km nieuwe hagen en houtkanten

Het afgelopen plantseizoen hebben we het Dijleland bijna 4,5 kilometer aan hagen en houtkanten rijker gemaakt. We plantten ook zo'n 36 are aan struwelen, 20 solitaire bomen en 172 hoogstamfruitbomen aan.

 

Voor de hagen, houtkanten en struwelen gebruikten we soorten als Zomereik, Gelderse roos, Rode kornoelje en Sleedoorn. Allemaal streekeigen soorten die goed bestand zijn tegen de ziektes en klimatologische omstandigheden die hier heersen. Ze hebben ook een belangrijke ecologische functie: vogels kunnen er in nestelen en de bessen ervan opeten, vlinders en bijen kunnen nectar puren uit de bloemetjes en kleine zoogdieren zoals muizen en marterachtigen vinden er dekking en gebruiken het als baken in het landschap.

Langs het gros van de houtkanten zal de landbouwer brede grasstroken aanleggen. Zo worden ze beschermd tegen het inwaaien van pesticiden en mest.

We plantten zoveel mogelijk plantgoed aan dat van autochtone oorsprong is. Dat is plantgoed dat werd opgekweekt uit zaad dat in onze regio werd geoogst. Dit geeft deze actie een extra cultuurhistorische meerwaarde.

In een aantal gevallen werd de aanplant gecombineerd met de aanleg van een hoogstamboomgaard. Vroeger maakten hagen als weideafsluiting trouwens onafscheidelijk deel uit van boomgaarden. Deze winter kwamen er 8 dus hoogstamboomgaarden bij in het Dijleland, samen goed voor 172 nieuwe fruitbomen samengesteld met streekeigen, oude fruitrassen.

Meer info: Koen Berwaerts, Landschapsanimator,  016/40.85.58. – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De werken worden uitgevoerd door Regionaal Landschap Dijleland vzw, op vraag van en in samenwerking met de particuliere eigenaars, en met de financiële steun van het agentschap Onroerend Erfgoed en de provincie Vlaams-Brabant.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.