header.jpg

Big brother voor Huiszwaluwen

De voorbije zomer registreerde een camera alle bewegingen in een kunstnest voor Huiszwaluwen dat we ophingen aan de onderwijsgebouwen van de K.U.Leuven in Gasthuisberg. Het nest werd regelmatig bezocht en geïnspecteerd. Een montage van de beelden kan je hier bekijken op YouTube.

Eén zwaluw maakt de lente niet! Maar de laatste jaren mogen we bij het zien van die ene zwaluw al best tevreden zijn. Het gaat immers niet goed met de zwaluwpopulatie in onze regio’s. Door de hedendaagse architectuur en de bouwwoede ontstaat een gebrek aan geschikte locaties en modder voor het bouwen van nesten en door het intensieve gebruik van pesticiden zijn er steeds minder insecten te vinden die de zwaluwen tot voedsel dienen.

Regionaal Landschap Dijleland vzw besloot daarom deze soort letterlijk in de kijker te plaatsen. Aan de onderwijsgebouwen van de K.U.Leuven te Gasthuisberg is nog een grote populatie Huiszwaluw aanwezig. Daarom werd er in 2010 in de buurt van de bestaande nesten een kunstnest opgehangen met een camera die elke beweging in het nest filmt. In 2010 kwam er slechts 1 Huiszwaluw even piepen. In 2011 werd het kunstnest echter grondig geïnspecteerd. In juli waren er zelfs regelmatig twee Huiszwaluwen in het nest aanwezig. Helaas kwam het niet tot een broedgeval.

Met speciale dank aan Stany Cerulis en de dienst campusservice onderwijs en navorsing van de K.U.Leuven te Gasthuisberg.
Deze actie kadert in het Europese Interreg-project SOLABIO.

 

 

 

{linkr:bookmarks;size:small;text:nn;separator:+;badges:13}

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.