header.jpg

Opknapbeurt voor abdijvijver Kortenberg

Deze winter is een aannemer aan de slag op de site van de Abdij van Kortenberg om er een reeks bomen te vellen rond de vijver. Hierdoor krijgt de vijver meer licht en minder afvallende bladeren te verwerken. En dat komt het waterleven ten goede.

We laten ook tien populieren kappen: de bomen zijn kaprijp en vormen een gevaar. Het terrein waar de populieren stonden mag nadien op een natuurlijke manier verbossen. In een latere fase (ten vroegste dit najaar) laten we de vijver ruimen en de waterhuishouding herstellen.

 

De abdijsite is een beschermd monument en bekend van het befaamde Charter van Kortenberg: de eerste grondwet voor het hertogdom Brabant. Het was hier in de abdij dat Hertog Jan II van Brabant in 1312 het charter tekende. De abdij is gesticht in de 13de eeuwe door Benedictinessen. Het bisdom Mechelen-Brussel is de huidige eigenaar.  De vzw Oude Abdij Kortenberg bouwt de abdij uit als spiritueel centrum. Recent heeft de gemeente Kortenberg een groot deel van het park in erfpacht genomen.

Meer info: Koen Berwaerts, 016/40 85 58, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De werken worden uitgevoerd door Regionaal Landschap Dijleland vzw in opdracht van de gemeente Kortenberg en met financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant en het Europees programma Interreg IV A voor de grensregio Vlaanderen-Nederland.

Deze actie kadert binnen het project SOLABIO- ‘Soorten en landschappen als drager voor biodiversiteit’.

 

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.