header.jpg

Behaag je tuin - Laatste dagen om te bestellen!

De bestelperiode van de samenaankoop 'Behaag je tuin' loopt bijna af. Je hebt nog tot 31 oktober de tijd om streekeigen plantgoed te bestellen. Niet vergeten dus!  Want jouw tuin, hoe groot of klein ook, kan al een verschil maken voor natuur en klimaat. Plant een boom, haag of klimplant. Samen zorgen we zo voor meer groen. En dat is goed voor mens en dier. De regionale landschappen van Vlaams-Brabant garanderen je kwalitatief streekeigen plantgoed aan een goede prijs. 

Lees verder...

Koesterkunst in het Zoniënwoud

IjsvogelAls je nu in het Zoniënwoud gaat wandelen kan je er haast niet naast kijken: vier immense glas-in-lood ramen werden opgehangen aan de vier Vlaams-Brabantse poorten tot het kathedralenbos: Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode. Met deze werken verwijst kunstenaar Kristof Morel naar de ontwikkelingsstadia van vier koesterburen: het Vliegend hert, de Grote weerschijnvlinder, de IJsvogel en de Vroedmeesterpad.

Lees verder...

Teveel fruit? Of op zoek naar fruit?

appelGoedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Niet alleen omdat dat een fijne activiteit is voor het hele gezin, maar ook omdat ze daarmee ons waardevolle landschap helpen beschermen en bewaren.

Heb jij hoogstamfruit in de aanbieding? En wil je je boomgaard openstellen voor zorgzame en kwaliteitsbewuste plukkers? Of wil jij je fruitkorf zelf bij mekaar plukken of rapen? Neem dan een kijkje op www.goedgeplukt.be en registreer je!

Groene verbindingen rond het Zoniënwoud

Zoniënwoud 640x427Regionaal Landschap Dijleland ontvangt 140.770 euro van de provincie Vlaams-Brabant om groene verbindingen uit te bouwen tussen het Zoniënwoud en de omliggende gemeenten Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode. Door de goedkeuring van 2 projecten die kaderen binnen het Horizon+-project kunnen we werken aan meer en betere natuur en biodiversiteit rond de groene long van onze hoofdstad.

Lees verder...

ISN Stepstones voor Vliegend hert en Vroedmeesterpad

Locatie realisatiesRecent konden we onze investeringsubsidie natuur 'Stepstones voor het Vliegend hert en Vroedmeesterpad' succesvol afronden. Bedoeling van dit project is om natuurlijke soortgerichte verbindingen in en rond Overijse centrum te creëren richting het Zoniënwoud. Voor het Vliegend hert werden 7 broedhopen aangelegd. 6 van deze broedhopen werden als een lineaire verbinding aangelegd met een tussenafstand van maximaal 200m. Niet toevallig de gemiddelde maximale verspreidingsafstand van een vrouwtje Vliegend hert. Bij één broedhoop werden 13 solitaire bomen en 60 m gemengde haag aangeplant.

Lees verder...

Heideherstel in het Marnixdomein

IMG 3404b

In Overijse herstelden we samen met een particuliere boseigenaar een perceel van 1 ha naar droge Brabantse heide, een zeer zeldzaam habitat. Het Marnixdomein is een onderdeel van het grote Zoniënwoud. Binnen dit Natura2000 gebied is het de bedoeling om op de droge zandkoppen van dit woud te streven naar een natuurlijke mix van 9 ha heischraal grasland, 9 ha droge heide en 9 ha oud eiken-berkenbos.

Lees verder...

OPROEP: organiseer een activiteit op Dag van de Trage Weg 2018

DTW2018 fietsen 150x113Met het jaarlijks campagneweekend Dag van de Trage Weg zetten duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen trage wegen in de kijker. Ze benadrukken hun belang voor veilige, gezonde en aangename verplaatsingen, vaak ook korter en sneller. Bovendien zijn de veldwegen op het platteland en de bospaadjes in het groen de plekken bij uitstek om van natuur en landschap te genieten en mooie plekjes te ontdekken.

Iedereen kan een activiteit organiseren tijdens het weekend van 20-21 oktober: lokale besturen, natuurverenigingen, erfgoedverenigingen, recreatieve organisaties, enz.

Lees verder...

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.