header.jpg

Shop online en steun het regionaal landschap!

Trooper banner 04We willen je niet per sé aanzetten tot kopen en consumeren, maar als je dan toch eens online shopt, doe het dan via de Trooper-tussenstap. Door via Trooper naar je webshop te gaan, kan je Regionaal Landschap Dijleland vzw steunen. Zonder dat het jou één cent kost. De online shops staan immers zelf een percentage van je aankoopbedrag af aan het goede doel van jouw keuze. En dat goede doel kunnen wij zijn!

Gert Verhulst, de enige echte, legt in dit filmpje uit hoe eenvoudig het werkt. Dus als je een online aankoop gaat doen, surf dan eerst naar www.trooper.be/rld en klik dan door naar je webshop naar keuze. Al heel wat grote namen doen mee, zoals bol.com, collect&go, jbc, cool blue, ... .

Om je te herinneren aan de Trooper-weg kan je de TrooperBot installeren (als je met Chrome werkt). Dit robotje waarschuwt je als je op een Trooper-webshop komt. Erg handig!

Op avontuur in de buurttuin van de Groene Vallei

speelheuvel groenevalleiRegionaal Landschap Dijleland vzw hielp Natuurpunt bij de ontwikkeling van de nieuwe buurttuin aan het bezoekerscentrum Groene Vallei. Wandelaars of fietsers kunnen er even uitrusten en, in de toekomst, een appeltje plukken in de boomgaard. Kinderen kunnen er zich volop uitleven in de speelnatuur: klauteren over heuvels en boomstammen, wroeten in de poel, zich verstoppen in de wilgenhut of gewoonweg eens goed rennen door het hoge gras.

Lees verder...

Contactdag over bakovens in Vlaams-Brabant - 4 juni

bakovencontactdagHet gebruik van bakovens is aan een opmars bezig. Liefhebbers bouwen of restaureren volop dit bijna vergeten erfgoed. Tijdens deze contactdag in Grimbergen word je op weg geholpen bij het gebruik van je eigen bakoven of buurtbakoven. Inschrijven kan nog tot 24 mei op de website van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Wie zijn de regionale landschappen?

foto filmpjeRLDe regionale landschappen in Vlaanderen maakten een leuk filmpje waarin haarfijn uitgelegd wordt wat wij allemaal doen! Klik op de foto om het filmpje te bekijken.

 

 

 

Uniek erfgoedexperiment: ijskelder wordt opnieuw gevuld met 35 ton ijs

Afgelopen maand nam Regionaal Landschap Dijleland vzw de historische ijskelder van het kasteel van Arenberg, Heverlee (Leuven), opnieuw in gebruik, door deze volledig te vullen met maar liefst 35 ton (!!) ijs. Bekijk hieronder de leuke videomontage die het hele proces kort samengevat in beeld brengt.

Lees verder...

Succesvolle samenaankoop 'Behaag je tuin'

770 Vlaams-Brabanders maken het verschil voor meer natuur in eigen tuin

Voor het eerst organiseerden de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Van 1 september tot 31 oktober konden de inwoners van de 55 Vlaams-Brabantse gemeenten aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun eigen omgeving te vergroenen. Op zaterdag 8 december kon iedereen zijn plantgoed in zijn gemeente afhalen.

Lees verder...

Koesterkunst in het Zoniënwoud

IjsvogelAls je nu in het Zoniënwoud gaat wandelen kan je er haast niet naast kijken: vier immense glas-in-lood ramen werden opgehangen aan de vier Vlaams-Brabantse poorten tot het kathedralenbos: Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode. Met deze werken verwijst kunstenaar Kristof Morel naar de ontwikkelingsstadia van vier koesterburen: het Vliegend hert, de Grote weerschijnvlinder, de IJsvogel en de Vroedmeesterpad.

Lees verder...

Teveel fruit? Of op zoek naar fruit?

appelGoedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Niet alleen omdat dat een fijne activiteit is voor het hele gezin, maar ook omdat ze daarmee ons waardevolle landschap helpen beschermen en bewaren.

Heb jij hoogstamfruit in de aanbieding? En wil je je boomgaard openstellen voor zorgzame en kwaliteitsbewuste plukkers? Of wil jij je fruitkorf zelf bij mekaar plukken of rapen? Neem dan een kijkje op www.goedgeplukt.be en registreer je!

Huiszwaluw-copyrightElsBranderhorstBuiten-beeld.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.