header.jpg

Behaag je tuin - Samenaankoop (fruit)bomen, hagen, heggen en houtkanten

85% van de Vlaams-Brabanders heeft een tuin. Grote kans dus dat jij er ook één hebt.
Dan is de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ iets voor jou.
Want jouw tuin, hoe groot of klein ook, kan al een verschil maken voor natuur en klimaat. Hoe?
Plant een boom, haag of klimplant. Samen zorgen we zo voor meer groen. En dat is goed voor mens en dier. Maak van je tuin een fijne plek voor vogels, bijen en vlinders. En geniet zelf ook volop van de bloesems en het fruit. De regionale landschappen van Vlaams-Brabant garanderen je kwalitatief streekeigen plantgoed aan een goede prijs. 

Lees verder...

Groene verbindingen rond het Zoniënwoud

Zoniënwoud 640x427Regionaal Landschap Dijleland ontvangt 140.770 euro van de provincie Vlaams-Brabant om groene verbindingen uit te bouwen tussen het Zoniënwoud en de omliggende gemeenten Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode. Door de goedkeuring van 2 projecten die kaderen binnen het Horizon+-project kunnen we werken aan meer en betere natuur en biodiversiteit rond de groene long van onze hoofdstad.

Lees verder...

ISN Stepstones voor Vliegend hert en Vroedmeesterpad

Locatie realisatiesRecent konden we onze investeringsubsidie natuur 'Stepstones voor het Vliegend hert en Vroedmeesterpad' succesvol afronden. Bedoeling van dit project is om natuurlijke soortgerichte verbindingen in en rond Overijse centrum te creëren richting het Zoniënwoud. Voor het Vliegend hert werden 7 broedhopen aangelegd. 6 van deze broedhopen werden als een lineaire verbinding aangelegd met een tussenafstand van maximaal 200m. Niet toevallig de gemiddelde maximale verspreidingsafstand van een vrouwtje Vliegend hert. Bij één broedhoop werden 13 solitaire bomen en 60 m gemengde haag aangeplant.

Lees verder...

Heideherstel in het Marnixdomein

IMG 3404b

In Overijse herstelden we samen met een particuliere boseigenaar een perceel van 1 ha naar droge Brabantse heide, een zeer zeldzaam habitat. Het Marnixdomein is een onderdeel van het grote Zoniënwoud. Binnen dit Natura2000 gebied is het de bedoeling om op de droge zandkoppen van dit woud te streven naar een natuurlijke mix van 9 ha heischraal grasland, 9 ha droge heide en 9 ha oud eiken-berkenbos.

Lees verder...

OPROEP: organiseer een activiteit op Dag van de Trage Weg 2018

DTW2018 fietsen 150x113Met het jaarlijks campagneweekend Dag van de Trage Weg zetten duizenden wandelaars, fietsers en ruiters in heel Vlaanderen trage wegen in de kijker. Ze benadrukken hun belang voor veilige, gezonde en aangename verplaatsingen, vaak ook korter en sneller. Bovendien zijn de veldwegen op het platteland en de bospaadjes in het groen de plekken bij uitstek om van natuur en landschap te genieten en mooie plekjes te ontdekken.

Iedereen kan een activiteit organiseren tijdens het weekend van 20-21 oktober: lokale besturen, natuurverenigingen, erfgoedverenigingen, recreatieve organisaties, enz.

Lees verder...

Scholen zien de toekomst groen

boomstammen De Bijenkorf Herent c An 2 300x200Voor kinderen is het heel belangrijk dat ze zich buiten in de natuur kunnen uitleven. En dat moet ook kunnen tijdens de speeltijd! Daarom gaat op meer en meer scholen de grijze speelplaats op de schop en wordt er ruimte gemaakt voor meer groen. Een avontuurlijke en natuurgerichte speelplek zet de kinderen aan tot meer bewegen, ontdekken, sociaal spel en fantasiespel. Regionaal Landschap Dijleland helpt scholen bij dit vergroeningstraject. Momenteel hebben we wel 20 scholen in begeleiding.

Lees verder...

Het was weer een mooi plantseizoen

aanplant Vanden Auweele smallDe lente staat eindelijk voor de deur! Dat betekent ook dat voor ons het plantseizoen afgelopen is. We mogen weer terugkijken op een mooie winter, want we konden op wel 29 plaatsen aan slag om streekeigen bomen en struiken aan te planten. Het Dijleland is op die manier weer 380 m geschoren haag, 2248 m bloesemheg en 292 m houtkant rijker. We konden ook 8400 m² bos aanplanten, 125 solitaire bomen en 22 knotwilgen. In totaal gaat het om 8262 stuks autochtoon plantgoed. Tenslotte kwamen er ook 155 hoogstamfruitbomen bij, allemaal oude rassen typisch voor de streek.

Lees verder...

Huiszwaluw-copyrightElsBranderhorstBuiten-beeld.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.