header.jpg

Nét geen jaar ijs bewaard in ijskelder Arenberg

 Op 17 januari 2019 nam Regionaal Landschap Dijleland de historische ijskelder van het kasteel van Arenberg, Heverlee (Leuven), opnieuw in gebruik en vulde deze met maar liefst 35 ton (!!) ijs. Op deze manier wou het Regionaal Landschap Dijleland de effectieve werking van een ijskelder nagaan en het grote publiek laten kennismaken met deze historische manier van ijsbewaring. Bekijk hieronder het resultaat en de compilatievideo van het project.

Lees verder...

Vijfsterrenlandbouwers

Twee jaar geleden startte het plattelandsproject ‘Vijfsterrenlandschap voor Boer en Natuur’. Meer en betere boerennatuur, daar draait het in dit project om. Met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en in samenwerking met verschillende partners, ging Regionaal Landschap Dijleland vzw op zoek naar ‘vijfsterrenlandbouwers voor Boer en Natuur’.

Lees verder...

Wie zijn de regionale landschappen?

foto filmpjeRLDe regionale landschappen in Vlaanderen maakten een leuk filmpje waarin haarfijn uitgelegd wordt wat wij allemaal doen! Klik op de foto om het filmpje te bekijken.

 

 

 

Shop online en steun het regionaal landschap!

Trooper banner 04We willen je niet per sé aanzetten tot kopen en consumeren, maar als je dan toch online een cadeautje koopt, doe het dan via de Trooper-tussenstap. Door via Trooper naar je webshop te gaan, kan je Regionaal Landschap Dijleland vzw steunen. Zonder dat het jou één cent kost. De online shops staan immers zelf een percentage van je aankoopbedrag af aan het goede doel van jouw keuze. En dat goede doel kunnen wij zijn!

Lees verder...

Goedgeplukt.be

Goedgeplukt flyerA5

Heb jij hoogstamfruit maar krijg je het niet allemaal geplukt of verwerkt? Of wil je zelf eens gezond en lekker fruit oogsten? Registreer je dan op www.goedgeplukt.be .

Dronebeelden holle wegen

holle weg 2 1280x720De vijf regionale landschappen van Vlaams-Brabant maakten met behulp van drones luchtopnames in hun werkingsgebied. In 10 filmpjes geven we een beeld van telkens een ander aspect van de werking van een regionaal landschap.

Vanuit de lucht komt het landschap van onze streek mooi in beeld. Dat geldt zeker voor de talrijke en prachtige holle wegen in het Dijleland, die we gerust tot ons erfgoed mogen rekenen.

Lees verder...

Uniek erfgoedexperiment: ijskelder wordt opnieuw gevuld met 35 ton ijs

In januari 2019 nam Regionaal Landschap Dijleland vzw de historische ijskelder van het kasteel van Arenberg, Heverlee (Leuven), opnieuw in gebruik, door deze volledig te vullen met maar liefst 35 ton (!!) ijs. Benieuwd of er 8 maanden later nog iets van deze ijsmassa over blijft?

Kom op zondag 8 september, tijdens Open Monumentendag, een kijkje nemen aan de ijskelder van het kasteel van Arenberg.

Lees verder...

Koesterkunst in het Zoniënwoud

IjsvogelAls je nu in het Zoniënwoud gaat wandelen kan je er haast niet naast kijken: vier immense glas-in-lood ramen werden opgehangen aan de vier Vlaams-Brabantse poorten tot het kathedralenbos: Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode. Met deze werken verwijst kunstenaar Kristof Morel naar de ontwikkelingsstadia van vier koesterburen: het Vliegend hert, de Grote weerschijnvlinder, de IJsvogel en de Vroedmeesterpad.

Lees verder...

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.