LogoRld.jpg

header.jpg

Doe mee aan de provinciale wedstrijd 'Boom je buurt'

snoei vrijheidsboomEen boom geeft kleur aan je tuin. Een klimplant brengt leven in je straat. In groene buurten wonen blije mensen. Én dieren, want als alle tuinen samen één groot groen lint vormen, is dat goed voor de natuur. Maar ook voor het klimaat. Tijd dus om jouw straat of wijk (nog meer) in het groen te steken!

De provincie helpt jou. Wat moet je doen? Vorm met minstens vijf buren, collega’s, vrienden, … een plantgroep, plant samen minstens vijf bomen en/of klimplanten en ‘boom je buurt’. Schrijf jouw groep in en ontvang de handige ‘Boom je buurt’-box met materiaal en richtlijnen om bomen en klimplanten te planten. Ben je bij de eerste tien? Dan krijg je advies aan huis van een tuinexpert. Wie weet sleep jij, met jouw boom- en/of klimplantactie wel een tuinfeest ter waarde van 500 euro in de wacht.

Lees verder...

Provinciaal Steunpunt Bos uit de startblokken in het Dijleland

Meerdaalwoud small Ernst GulcherSinds deze zomer werkt de provincie Vlaams-Brabant samen met het Regionaal Landschap Dijleland rond duurzaam bosbeheer. Provinciaal bosmedewerker Pieter Spoelders staat boseigenaars graag met raad en daad bij rond alles wat bij bosbeheer komt kijken. Je kan bij hem terecht voor advies over bosbeheer en werkzaamheden in het bos en voor administratieve ondersteuning bij kapmachtigingen, subsidies of natuurbeheerplannen.

Lees verder...

Mobiele fruitpers: persdagen in het Dijleland 2017

Lekker sap van je eigen appeloogst, wie wil dat nu niet? Enkele mobiele fruitpersen toeren door het land en houden in september en oktober ook halt in het Dijleland. Vooraf inschrijven is altijd nodig! Neem daarvoor tijdig contact op met de betreffende mobiele pers. Je hebt minimaal 70 kg appels nodig.

07/10- Heverlee: Houtlandse Tuinsappen, www.mobielefruitpers.be

07/10 - Kessel-Lo, Abdij van Vlierbeek: De sapmobiel, www.desapmobiel.be

18/10 - Leuven, Sint-Albertuscollege: De sapmobiel, www.desapmobiel.be

24/10 - Leuven, school De Wijnpers: Persmobiel Pomdamoor, www.persmobiel.be

Reddingsactie voor Huiszwaluwen in Herent

Huiszwaluwactie TravooAan café Den Travoo in het centrum van Herent hingen tot vorig jaar verschillende huiszwaluwnesten. De nesten werden jaarlijks bezet door tientallen huiszwaluwen om er hun jongen groot te brengen. In januari richtte een uitslaande brand helaas grote schade aan. Het dak werd volledig vernield en alle nesten gingen verloren. Omdat de herstellingswerken een tijd zouden duren, gingen we actief op zoek naar buurtbewoners van Den Travoo die aan hun huis een kunstnest wilden laten ophangen. Zo konden we de zwaluwen een alternatief bieden in de onmiddellijke omgeving.
 

Bloemetjes en bijtjes

bijenhotel kantoor RLD2Aan onze kantoren op de Interleuvenlaan pronkt sinds enkele maanden een grote bijenwand voor solitaire bijen. Sinds de lente in het land is, zoemt het er van de bedrijvigheid. Want ja, ook op een bedrijventerrein kan er ruimte zijn voor heel wat biodiversiteit. Het gazonbeheer wordt vanaf dit jaar aangepast zodat het grasveld nog bloemrijker kan worden.

Wil je zelf ook iets doen voor de bijen? De provincie Vlaams-Brabant promoot het aanleggen van bloemenakkers door het verdelen van zakjes bloemenzaad. Je kan zo'n zakje komen afhalen op de kantoren van Regionaal Landschap Dijleland. Eén zakje is goed voor 10 m2 bloemenakker. De stuifmeelrijke bloemen zijn een driesterrenrestaurant voor de bijen. En zelf kan je in je tuin genieten van bloemenpracht tot in het najaar.

Terugblik op een succesvol plantseizoen!

plantploeg IGO winter2016Ook al is het bijna zomer, we blikken graag nog even terug naar het voorbije plantseizoen, de winter dus. We mogen gerust zeggen dat het een goeie winter was, want we konden wel 25.040 stuks streekeigen bomen en struiken aanplanten in het Dijleland. We gingen op 42 locaties aan de slag en plantten daar 2119 m hagen, 1356 m bloesemheggen en 1727 m houtkanten aan. We konden ook 2,1 ha bosuitbreiding realiseren. We plantten ook nog 39 solitaire bomen aan, 8 dreefbomen en 65 knotwilgen. Tenslotte kwamen er ook 19 nieuwe boomgaarden bij, samen goed voor 313 hoogstamfruitbomen, allen oude rassen typisch voor de streek.

Lees verder...

Oud waterreservoir in Leuven ingericht voor vleermuizen

P1020673b

Samen met De Watergroep zijn we er deze winter in geslaagd een oud waterreservoir, dat gebouwd werd tijdens de oude Nederlanden (vóór de Belgische onafhankelijkheid) toegankelijk te maken als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Dit reservoir kon tot 1 500 000 liter bevatten en voorzag Leuven van water. Na jaren van de buitenwereld afgesloten geweest te zijn maakten we dit object via enkele eenvoudige ingrepen toegankelijk voor zeldzame vleermuizen. Vleermuizen zijn Europees bedreigde soorten en krijgen speciale aandacht via de Natura 2000 richtlijnen. Dit project werd gerealiseerd met de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Lees verder...

Restauratie poort Groot Park

De toegangsdreef van het Groot Park (Lovenjoel) was ooit een imposante ‘rode’ beukendreef, aangelegd als verbinding tussen kerk en kasteel, die werd afgesloten door een monumentale toegangspoort. Decennia geleden werd de dreef echter gekapt en slechts gedeeltelijk heraangeplant. Ook de poort verloor een groot deel van haar uitstraling toen de bewegende delen ervan ooit werden gestolen. Om de oorspronkelijke grandeur van dit ondertussen publiek toegankelijke park opnieuw te herstellen werd op ons initiatief de dreef vorig jaar opnieuw aangeplant en valt nu, met de financiële steun van het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, de toegangspoort te beurt om een grondige restauratie te ondergaan. Of toch wat er nog van overblijft...

Lees verder...

Gierzwaluw-copyrightMichelGeven-Buiten-beeld.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.