LogoRld.jpg

header.jpg

Mobiele fruitpers: persdagen in het Dijleland 2017

Lekker sap van je eigen appeloogst, wie wil dat nu niet? Enkele mobiele fruitpersen toeren door het land en houden in september en oktober ook halt in het Dijleland. Vooraf inschrijven is altijd nodig! Neem daarvoor tijdig contact op met de betreffende mobiele pers. Je hebt minimaal 70 kg appels nodig.

07/10- Heverlee: Houtlandse Tuinsappen, www.mobielefruitpers.be

07/10 - Kessel-Lo, Abdij van Vlierbeek: De sapmobiel, www.desapmobiel.be

18/10 - Leuven, Sint-Albertuscollege: De sapmobiel, www.desapmobiel.be

24/10 - Leuven, school De Wijnpers: Persmobiel Pomdamoor, www.persmobiel.be

Reddingsactie voor Huiszwaluwen in Herent

Huiszwaluwactie TravooAan café Den Travoo in het centrum van Herent hingen tot vorig jaar verschillende huiszwaluwnesten. De nesten werden jaarlijks bezet door tientallen huiszwaluwen om er hun jongen groot te brengen. In januari richtte een uitslaande brand helaas grote schade aan. Het dak werd volledig vernield en alle nesten gingen verloren. Omdat de herstellingswerken een tijd zouden duren, gingen we actief op zoek naar buurtbewoners van Den Travoo die aan hun huis een kunstnest wilden laten ophangen. Zo konden we de zwaluwen een alternatief bieden in de onmiddellijke omgeving.
 

Bloemetjes en bijtjes

bijenhotel kantoor RLD2Aan onze kantoren op de Interleuvenlaan pronkt sinds enkele maanden een grote bijenwand voor solitaire bijen. Sinds de lente in het land is, zoemt het er van de bedrijvigheid. Want ja, ook op een bedrijventerrein kan er ruimte zijn voor heel wat biodiversiteit. Het gazonbeheer wordt vanaf dit jaar aangepast zodat het grasveld nog bloemrijker kan worden.

Wil je zelf ook iets doen voor de bijen? De provincie Vlaams-Brabant promoot het aanleggen van bloemenakkers door het verdelen van zakjes bloemenzaad. Je kan zo'n zakje komen afhalen op de kantoren van Regionaal Landschap Dijleland. Eén zakje is goed voor 10 m2 bloemenakker. De stuifmeelrijke bloemen zijn een driesterrenrestaurant voor de bijen. En zelf kan je in je tuin genieten van bloemenpracht tot in het najaar.

Terugblik op een succesvol plantseizoen!

plantploeg IGO winter2016Ook al is het bijna zomer, we blikken graag nog even terug naar het voorbije plantseizoen, de winter dus. We mogen gerust zeggen dat het een goeie winter was, want we konden wel 25.040 stuks streekeigen bomen en struiken aanplanten in het Dijleland. We gingen op 42 locaties aan de slag en plantten daar 2119 m hagen, 1356 m bloesemheggen en 1727 m houtkanten aan. We konden ook 2,1 ha bosuitbreiding realiseren. We plantten ook nog 39 solitaire bomen aan, 8 dreefbomen en 65 knotwilgen. Tenslotte kwamen er ook 19 nieuwe boomgaarden bij, samen goed voor 313 hoogstamfruitbomen, allen oude rassen typisch voor de streek.

Lees verder...

Oud waterreservoir in Leuven ingericht voor vleermuizen

P1020673b

Samen met De Watergroep zijn we er deze winter in geslaagd een oud waterreservoir, dat gebouwd werd tijdens de oude Nederlanden (vóór de Belgische onafhankelijkheid) toegankelijk te maken als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Dit reservoir kon tot 1 500 000 liter bevatten en voorzag Leuven van water. Na jaren van de buitenwereld afgesloten geweest te zijn maakten we dit object via enkele eenvoudige ingrepen toegankelijk voor zeldzame vleermuizen. Vleermuizen zijn Europees bedreigde soorten en krijgen speciale aandacht via de Natura 2000 richtlijnen. Dit project werd gerealiseerd met de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Lees verder...

Restauratie poort Groot Park

De toegangsdreef van het Groot Park (Lovenjoel) was ooit een imposante ‘rode’ beukendreef, aangelegd als verbinding tussen kerk en kasteel, die werd afgesloten door een monumentale toegangspoort. Decennia geleden werd de dreef echter gekapt en slechts gedeeltelijk heraangeplant. Ook de poort verloor een groot deel van haar uitstraling toen de bewegende delen ervan ooit werden gestolen. Om de oorspronkelijke grandeur van dit ondertussen publiek toegankelijke park opnieuw te herstellen werd op ons initiatief de dreef vorig jaar opnieuw aangeplant en valt nu, met de financiële steun van het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, de toegangspoort te beurt om een grondige restauratie te ondergaan. Of toch wat er nog van overblijft...

Lees verder...

Plantseizoen uit de startblokken

De winter brengt niet alleen grijze, koude dagen. De winter brengt ook jong groen naar het Dijleland! In dit seizoen zijn de bomen en struiken in rust en dat is het uitgelezen moment om nieuw plantgoed de grond in te steken. Ook dit jaar gaan we op een 40-tal locaties in het Dijleland aan de slag om hagen, bloesemheggen, houtkanten, loofbomen en hoogstamboomgaarden aan te planten. We kiezen steevast voor streekeigen, autochtoon plantgoed. Bij de fruitbomen gaat de voorkeur uit naar rustieke boomgaardrassen die ook vroeger vaak in de streek geplant werden. Zo houden we ook een stukje van ons erfgoed in stand.

Lees verder...

Nieuwe publicatie: IJskelders in Vlaams-Brabant

Er was eens een tijd waarin mensen zonder koelkasten en diepvriezers leefden. Zij wisten even goed dat warmte en het bewaren van voedsel niet samengaan. Ze dronken in de zomer net zo graag koele drankjes en hielden van roomijs, als ze zich dat konden permitteren. Zwellingen of ontstekingen verzorgden ze ook met ijs. We hebben het niet alleen over het verre verleden, maar ook over een tijd tot in de 20ste eeuw.

Maar hoe kwam je aan ijs? En vooral: hoe bewaarde je het tot je het nodig had?

Lees verder...

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Registreer je hier snel voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen.