header.jpg

Warme Winteravonden

bosOok dit jaar trakteren we je op zes boeiende lezingen om de kille wintermaanden mee op te warmen. Elke eerste dinsdag van de maanden oktober tot en met maart om 20u in het Deelgemeentehuis in Heverlee.

 

Dinsdag 17 december 2019 - Er is leven op het kerkhof + Tiny Forests - Roel Van Roosbroeck (Stad Leuven), Annelies Jacobs en Roosmarijn Steeman (Natuurpunt) + Kristien Ooms (Bos+)

Begraafplaatsen bevatten vaak bijzondere natuurwaarden. De open zand- en grindbodems, de onbemeste gazons en de oude muurtjes bieden kansen aan zeldzame planten, wilde bijen en paddenstoelen. Met de Leuvense stadsbegraafplaats als voorbeeld bekijken we hoe een ecologisch beheer nieuwe kansen creëert op kerkhoven. 

Aansluitend doet Bos+ het concept van de Tiny Forests of MiniWouden uit de doeken. Bos+ wil gemeenten stimuleren om zulke groene oases aan te leggen te midden van de bebouwde omgeving. Ze verhogen de biodiversiteit in de stad en zorgen ervoor dat iedereen toegankelijk groen op wandelafstand heeft.

 

Dinsdag 21 januari 2020 - De klimaatengagementen van Leuven - Geert Vanhorebeek (Stad Leuven) en Katrien Rycken (Leuven 2030)

Leuven wil het voortouw nemen in de regio op vlak van klimaatbeleid. Gesteund door talrijke partners wil Leuven de hele samenleving meenemen in de transitie naar een gezonde, energie-onafhankelijke, groene stad. Het is een verhaal van samenwerken aan de toekomst. Het nieuwe bestuur wil een versnelling hoger schakelen en de Roadmap 2025|2035|2050, geschreven door Leuven 2030, legt haarfijn uit welke maatregelen nodig zijn om de torenhoge ambities in Leuven waar te maken, jaar na jaar.

 

Dinsdag 18 februari 2020 - Een klimaatrobuust Zoniënwoud als stapsteen tussen Hallerbos en Meerdaal - Jo Decoster (Horizon+, Provincie Vlaams-Brabant)

De vier Vlaams-Brabantse gemeenten van het Zoniënwoud werken samen aan een robuust en samenhangend openruimtenetwerk met natuurinclusieve wijken, verdichtingen nabij vervoersknopen en voorzieningen, veerkrachtige agrowijken enz. In het strategisch project Horizon+ komen verschillende ingrediënten samen om de regio aan te passen aan de toenemende bevolkingsgroei en de mobiliteitsdruk, door de open ruimte te ontsnipperen en natuurverbindingen te realiseren.

 

Dinsdag 17 maart 2020 - Het verborgen leven van planten - Peter Roels (Plantentuin Meise)verborgen leven van planten 1 c Peter Roels

Planten ‘kozen’ voor een radicaal andere levenswijze dan dieren. Een plant dient terplekke te overleven en is dan ook totaal anders opgebouwd dan dieren. Daardoor ontsnappen ze vaak aan onze aandacht en erkennen we te weinig dat planten ook levende wezens zijn. In een poging om hieraan te verhelpen, verschenen de laatste jaren enkele opvallende boeken, waarin men planten soms bijna menselijke eigenschappen toekent. Gaat dit te ver, of staan planten en dieren dichter bij elkaar dan we denken?

 

Iedereen is welkom. Start telkens om 20.00u. Gratis deelname!

Locatie: Deelgemeentehuis Heverlee, Waversebaan 66, 3001 Heverlee

 

Reeds voorbij:

Dinsdag 15 oktober 2019 - Toen de dieren nog spraken - Joeri Cortens (Natuurpunt)

Natuureducatieve comedy voorstelling over de communicatie tussen mensen, dieren, planten, … in geuren en kleuren … en over wat er zoal kan mislopen. Apen apen apen na? Gaan spinnen op het web? Twitteren (blauwe) vogeltjes zelf wel eens? En vooral … wat bakken we er zelf van? Zijn we beland in een communicatie-revolutie of verstaan we elkaar steeds minder?

Dinsdag 19 november 2019 - Griezelen met parasieten van wespen, bijen en mieren - Pieter Vanormelingen (Natuurpunt)

Er wordt weleens gesteld dat parasieten de helft van onze biodiversiteit uitmaken. In deze lezing maken we kennis met de vele parasitaire insecten die onze bijen, wespen en mieren teisteren. Hiertoe behoren onder andere rouwzwevers, blaaskopvliegen, koekoekshommels, oliekevers en goudwespen. We griezelen bij hun soms gruwelijke levenswijze, maar zijn verwonderd over hoe ingenieus ze aangepast zijn. Tenslotte leren we zo ook iets over hun diversiteit, evolutie en waarde in het natuurbehoud.

 

De Warme Winteravonden zijn een organisatie van Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw, Natuurpunt CVN en Regionaal Landschap Dijleland vzw, met de steun van de Stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.