header.jpg

Zit er nog ijs in de ijskelder ?? - Open Monumentendag 8 september

Uitzonderlijk bezoek aan 2 Leuvense ijskelders!

Warmte en voedsel bewaren, dat matcht niet. Dat weten we al sinds de oudheid. Maar hoe zorg je in de pre-ijskasttijd voor koelte? Voor ijs? En hoe bewaar je dat? Een oude, wereldwijde oplossing zijn ijskelders: die dienen om er ijs zo lang mogelijk te bewaren. Veel ijskelders in Vlaanderen bevinden zich op oude kasteel- en abdijdomeinen. Zoals dit exemplaar. In de gerestaureerde ijskelder van het kasteel van Arenberg vindt in 2019 een erfgoedproject plaats. De vraag is: hoe duurzaam kun je in deze ijskelder ijs bewaren? Kloppen de oude verhalen daarover? In januari is daarom voor het eerst sinds lang weer ijs in de ijskelder gebracht: 35 ton, afgedekt met stro! Zoals vroeger. Pas op Open Monumentendag, negen maanden later, gaan de deuren open: zal er nog ijs zijn. Of zorgde de uiterst warme julimaand voor te snel smeltend ijs? Kom het zeker mee ontdekken!

Meer info: http://www.rld.be/nieuws-42267/nieuwtjes/397-uniek-erfgoedexperiment-ijskelder-wordt-opnieuw-gevuld-met-35-ton-ijs

Op het plein voor het Arenbergkasteel kan je nagenieten met een ijskoude lekkernij of onder leiding van Monumentenwacht Vlaams-Brabant door de speleobox kruipen.

Ook de voormalige stadsijskelder van Leuven, gelegen aan de Brusselsepoort, zal tijdens Open Monumentendag uitzonderlijk te bezoek zijn. Over de imposante ijskelder bij de Brusselsepoort weten we behoorlijk veel, dankzij het stadsarchief. Hij voorzag in de behoeften van handelaars en consumenten. Maar het belangrijkste argument van de stad voor de bouw was ziekenzorg. Het ijs, dat voor de stadsziekenhuizen gratis was, werd gebruikt als koortswerend en verdovend middel. Het water voor het ijs kwam uit vijvers in de buurt en uit de Vaartkom. De stad verpachtte haar ijskelder al snel. Tot rond 1900 de ijsindustrie ijskelders – een mooi voorbeeld van duurzaamheid – overbodig maakte. Decennialang ligt de ijskelder vervolgens in de 20ste eeuw bedolven onder een berg aarde. Recent is hij weer blootgelegd en toegankelijk. 

Meer info: https://www.facebook.com/pg/Regionaal-Landschap-Dijleland-vzw-137093106339026/photos/?tab=album&album_id=1366226086759049

Beide ijskelders zijn vrij te bezoeken tussen 10u en 18u. Medewerkers van Regionaal Landschap Dijleland, Monumentenwacht en het Leuvens Historisch Genootschap geven ter plaatse uitleg.

INFO

Waar:

  • ijskelder Arenberg, Hertog Engelbertlaan, 3001 Heverlee
  • ijskelder Brusselsepoort, Brusselsepoort, 3000 Leuven

Wanneer:

  • zondag 8 september 2019 van 10u tot 18u

Prijs:

  • gratis

 

 

Gierzwaluw-copyrightMichelGeven-Buiten-beeld.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.