header.jpg

Bakovenfeest - zondag 25 november - Bierbeek

Kom in het kader van de Week van de Smaak kennis maken met en proeven van de heerlijke en gezellige ambacht van het bakken in een historische bakoven. Deze zomer  werdeen bouwvallige historische bakoven in de Weterbeekstraat te Bierbeek volledig gerestaureerd. Deze zal deze op zondag 25 november plechtig ingestookt worden en er zullen tal van lekkernijen in bereid worden. Iedereen welkom om te komen kijken en proeven van deze heerlijke ambacht!

Vlaanderen telt duizenden vergeten bakovens. Voor wie van authenticiteit houdt, beginnen die stukjes erfgoed nu aan een tweede leven. Een bakoven restaureren en gebruiken is de ideale manier om mensen te verbinden … met elkaar, maar ook met het ambacht, de natuur en de productie van hun eigen voedsel. Het is de vurige start naar het herontdekken van oude technieken die verrassend hedendaags zijn.

Regionaal Landschap Dijleland en de provincie Vlaams-Brabant ondernamen samen met eigenaar Peter Parren en de Molenbakkers van Bierbeek het initiatief om in de Weterbeekstraat te Bierbeek een oude bakoven te restaureren en de ambacht van bakken in een historische bakoven ook hier nieuw leven in te blazen. Kom daarom op 25 november gerust een kijkje nemen naar het reslutaat van de restauratie en te ontdekken en proeven welke geheimen een bakoven allemaal in petto heeft. De Molenbakkers van Bierbeek zullen met plezier hun ervaringen delen en alle bezoekers laten genieten. 

De ervaringen van deze en enkele andere restauraties resulteerden uiteindelijk ook in een prachtige publicatie. Het boek is met 250 rijk geïllustreerde pagina's is een praktische handleiding voor het gebruik, de bouw of de restauratie van authentieke bakovens.

Deze publicatie zal tijdens de inhuldiging van de bakoven in de Weterbeekstraat aan het voordeeltarief van slechts 10 euro aangeboden worden. Als dat geen bijkomende reden is om langs te komen...

https://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/erfgoed/monumentenzorg/bakovens/publicatie-bouwen-om-te-bakken.jsp

Praktische info bakovenfeest:

Datum: zondag 25 november 2018 van 14u tot 17u

Locatie: Weterbeekstraat 27, 3360 Bierbeek

Voor wie: Iedereen welkom om een kijkje te komen nemen naar de restauratie van de historische bakoven en te proeven van de heerlijke kunst van het bakovenbakken

 

 

De restauratie kon rekenen op een provinciale subsidie in het kader van de 360°-erfgoedprojecten. Met deze subsidie wil de provincie Vlaams-Brabant de restauratie van niet als monument beschermd erfgoed en het omliggende landschap dat er onlosmakelijk mee verbonden is, een duwtje in de rug geven. 

 

Huiszwaluw-copyrightElsBranderhorstBuiten-beeld.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.