header.jpg

Dassensymposium 25 maart 2017

das dassenproject   rollin verlinde smallNa decennia van afwezigheid, worden de laatste jaren opnieuw geregeld dassen waargenomen in Vlaams-Brabant. Eeuwenlang leefde de das er in de nabijheid van de mens, maar een doorgedreven vervolging in de 20e eeuw maakte daar een einde aan. Hoewel zijn situatie in Vlaanderen nog kwetsbaar is, kan de soort nu - dankzij de nodige bescherming - langzaam herstellen en neemt de das stap voor stap zijn vroegere leefgebied terug in. Op verscheidene plaatsen in de provincie worden opnieuw bewoonde burchten vastgesteld. Een terugkeer die niet zonder gevaren blijkt. Het dichte wegennet en de teloorgang van hun leefgebied vormen momenteel de grootste vijanden van de das. Maar ook in de jagerij en landbouw bestaan er veel misverstanden over de soort waardoor deze niet overal even welkom is.

Tijdens het dassensymposium laten we experts uit binnen- en buitenland aan het woord die al jaren werkzaam zijn rond de das.

9u00: Ontvangst

9u30: 'Introductie op een bewogen verhaal' (Dirk Criel, Zoogdierenwerkgroep Natuurpunt). Dirk Criel, auteur van het boek ‘De das in Vlaanderen’ en dassenonderzoeker van het eerste uur, geeft met deze voordracht een inkijk in het leven van de das.

9u50: 'De verspreiding van de das in Vlaanderen: recente evoluties' (Koen Van Den Berge (INBO). Gerenommeerd zoogdierexpert Koen Van Den Berge doet de recente ontwikkeling van de Das in Vlaanderen uit de doeken.

10u15: 'De Das in Vlaams-Brabant: terugkeer van een icoonsoort?' (Griet Nijs, Natuurpunt Studie). Biologe Griet Nijs stelt de voorlopige resultaten van het verspreidingsonderzoek (2015-2017) in Vlaams-Brabant voor.

10u30: Koffiepauze. Tijdens de pauze kan je tevens genieten van de kortfilm 'De das: een kleurrijk verhaal in grijstinten' van Frederik Thoelen die een unieke inkijk geeft in het leven van een Vlaamse dassenfamilie.

11u00: 'Dassen onderweg: onderzoek met zenders en camera’s' (Jaap Mulder, Mulder-natuurlijk) over migratiepatronen en ruimtegebruik van een populatie gezenderde dassen in Nederland

11u45: 'Monitoring  van dassen en dassenschade in Wallonie : indrukken en feiten' (Vinciane Schockert, Universiteit Luik). Viciane Schockert is al jaren werkzaam als dassenonderzoeker aan de Universiteit van Luik. Ze bestudeerde er onder meer de relatie tussen de aanwezigheid van dassen en schade aan landbouwgewassen.

12u30: broodjeslunch

13u15: vertrek terreinbezoek. We plannen een busuitstap naar een gebied in Limburg waar jagers en landbouwers al jaren opnieuw in goede verstandhouding samenleven met de das. We bezoeken een dassenburcht en een lokale jager geeft ons uitleg over gerichte beheermaatregelen die het samenleven met de das makkelijker maken.

18u00: einde (Leuven)

Deelname het symposium is gratis maar inschrijving is verplicht. Let op: Het aantal plaatsen voor de busuitstap is beperkt, maar het is ook mogelijk om enkel de voormiddagsessie bij te wonen.

Wanneer? 25/03/2017 van 09u00 tot 18u00

Afspraakplaats: Provinciehuis, Raadzaal,Provincieplein 1, 3000 Leuven

Begeleider: Griet Nijs

Organisatie: Natuurpunt Studie, 015 77 01 61, inschrijven verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.