header.jpg

Behaag je tuin 2019 was een succes

968 Vlaams-Brabanders maken het verschil voor meer natuur in eigen tuin

 

De vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen en de provincie Vlaams-Brabant organiseerden een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Van 1 september tot 31 oktober konden de inwoners van de 54 Vlaams-Brabantse gemeenten aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun eigen omgeving te vergroenen. Op zaterdag 7 december kon iedereen zijn plantgoed in zijn gemeente afhalen.

“Met dit streekeigen plantgoed richten inwoners hun tuin natuurvriendelijker in en zorgen ze voor een hogere biodiversiteit in hun buurt”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Deze tweede samenaankoop was een succes. Niet minder dan 968 inwoners bestelden 58.213 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten. Dit is samen goed voor 16 kilometer groene linten in de Vlaams-Brabantse tuinen. Via deze actie komen ook 1.441 hoogstam(fruit)bomen, 363 klimplanten en 68 wilgenhutten in tuinen terecht”.

“Ook in het Dijleland is deze samenaankoop geslaagd”, beaamt Jan Verroken, coördinator van het Regionaal Landschap Dijleland. “389 deelnemers uit de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee en Overijse bestelden 18.060 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, 735 hoogstambomen, 50 wilgenpoten, 200 bundels met wilgentakken en 169 klimplanten. Iedereen bedankt om de regio Dijleland groener te laten kleuren.”

Door het succes van deze groepsaankoop wordt deze actie vanaf 1 september 2020 hernomen.

De regionale landschappen werken samen met de provincie Vlaams-Brabant en alle aangesloten gemeenten aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit. Deze actie kadert in de provinciale ‘Leve de tuin’-campagne.

 

 

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.

Activiteiten

Verruil het grijs in je tuin voor groen en blauw

Info-avond op donderdag 19 maart 2020 in het provinciehuis in Leuven van 19u30 tot 22u
Hoe meer verhardingen, hoe minder water er de grond kan indringen. Met zowel verdroging als wateroverlast als gekende gevolgen. Willen we ons weerbaarder maken tegen de klimaatverandering, dan moeten we met z'n allen 'ontharden'. En dat kan zeker ook in onze eigen tuin. Hoe? Door het hemelwater zoveel mogelijk opvangen, bufferen en laten infiltreren. Kiezen voor water en groen in plaats van beton. Waarmee we tegelijk ook de leefbaarheid verhogen voor planten en dieren, én onszelf.

Lees verder...

Knotcursus Goedgeknot

Deze knotcursus gaat door op zaterdag 22 en zaterdag 29 februari 2020, telkens van 9-17u in het bezoekerscentrum Groene Vallei, Lelieboomgaardenstraat 60, 3071 Erps-Kwerps (Kortenberg).

Lees verder...

Warme Winteravonden

Ook dit jaar trakteren we je op zes boeiende lezingen om de kille wintermaanden mee op te warmen. Elke eerste dinsdag van de maanden oktober tot en met maart om 20u in het Deelgemeentehuis in Heverlee.

Lees verder...

Winteravonden in de Groene Vallei

Ook in het Bezoekerscentrum Groene Vallei in Erps-Kwerps kan je terecht voor lezingen. Natuurpunt heet je welkom op de derde donderdag van december, januari en februari, telkens om 20.00 uur.

Lees verder...

Goedgeplukt flyerA5

 Goedgeplukt.be

Heb jij hoogstamfruit maar krijg je het niet allemaal geplukt of verwerkt? Of wil je zelf eens gezond en lekker fruit oogsten? Registreer je dan op www.goedgeplukt.be .

 

 

 

Meerdaalwoud small Ernst GulcherProvinciaal Steunpunt Bos

In tandem met de regionale landschappen zet de provincie Vlaams-Brabant via het Provinciaal Steunpunt Bos specialisten in die je kunnen ondersteunen bij het beheer van je bos. Ook als je bos wil aanplanten kan je bij ons terecht!

Streekeigen bomen en struiken

Planten van Hier zijn bomen en struiken die al zeer lang, sinds de laatste ijstijd, in onze gebieden voorkomen en dus zeer goed aangepast zijn aan de bodem en de leefomstandigheden hier. Je zou denken dat al ons groen bestaat uit zulke planten maar niets is minder waar. Slechts 5% van ons groen is nog écht een Plant van Hier. Dit komt door de goedkope import van plantmateriaal uit landen zoals Italië en Polen. Om onze Planten van Hier alle kansen te geven om hun natuurlijk leefgebied opnieuw te veroveren, is het label Plant van Hier in het leven geroepen door de Limburgse regionale landschappen. Ga je zelf bomen of struiken aanplanten? Kies dan voor Planten van Hier.